Slik blir 8. mai-markeringa i Ålesund

Dagen markeres tradisjonen tro med start fra monumentet De falne til minne.

8. mai 2017: Ove Røv fra Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner kommer med sin hilsen ved statuen av Joachim Rønneberg. Røv deltar også i år. 

Ålesund

Tirsdag er det 73 år siden frigjøringa av Norge.

I Ålesund legges det opp til markering av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen slik det har vært gjort i mange år: Det heile starter i ettermiddag med minnestund og pålegging av krans ved monumentet De falne til minne. Her blir det tale ved varaordfører Tore Johan Øvstebø og musikk av Aalesunds Ungdomsmusikkorps (AaUM). Konferansier er bystyrerepresentant Sindre Nakken.

Drapet som ble glemt i fredsrusen

Fredsrusen var stigende natt til 8. mai 1945. Var det derfor drapet på sorenskriver Rasmus Voldsdal ble glemt?


Fra Ålesund kirke marsjerer korpset videre - først med stopp ved statuen av Joachim Rønneberg på Rådhusplassen, der det blir mer musikk, pålegging av blomster, og også i år hilsen ved Ove Røv fra Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Deretter til Skateflukaia og videre til Margit Johnsens plass, like ved. Mens det er bystyrerepresentant Anne Berit Støyva Emblem som står for hilsenen ved monumentet over Englandsfarten, har ungdomsrådsleder Lene Vadseth Larsgård tilsvarende oppgave ved monumentet Malta-Margit.

For noen tiår sidan: Dei nytta første fredsdagane til å hente heim falne kameratar

Siste stopp under arrangementet er minnesmerket over krigsseilerne, på Skansekaia. Her blir det hilsen ved leder Birger Flem i Aalesunds Skipperforening.

Etter dette inviterer NVIO veteraner og medlemmer til samling i lokalene sine.

8. mai

– Jeg er her fordi jeg har sett krig på nært hold

Veteran Sigrun Aas var en av dem som møtte opp på 8. mai-markeringa i Ålesund i dag.