Tirsdag kveld skulle plan- og byggesaksutvalget i Ålesund ta stilling til om de vil gi byggetillatelse til den nye boligblokka på Utstillingsplassen. Det er søkt om et nybygg med 46 leiligheter, parkeringskjeller og en mindre kiosk over totalt sju plan.

Ifølge nettsiden til utbygger, Utstillingsplassen Bolig AS, er det planlagt byggestart i juni 2018 og innflytting i desember 2019. Først må imidlertid byggetillatelsen på plass.

I stedet valgte utvalget å utsette saka til neste møte, den 26. juni.

Stoppet av Fylkesmannen

Nå har saka vært ute på ei ny runde. I den nye søknaden er det også lagt til en ny takterasse. I innstillinga foreslår rådmann Liv Stette at det gis byggetillatelse og at utbygger får dispensasjon fra bestemmelser om formål, utkraging av balkonger, høydebestemmelser, avstand til leikeareal og krav om skråtak.

Naboklager

Naboer har klaga på tap av sol og utsikt og på de ulike dispensasjonene. Fylkesmannen er kritisk til omfanget av unntak. Barnerepresentanten reagerer på manglende nærleikeplass.

Kjøpe seg fri fra leikeplass-krav?

Leikeplassnormen stiller krav om minumum 12 kvadratmeter leikeareal per leilighet over 50 kvadrat, noe som ville utgjort 30 prosent av tomtearealet. I søknaden er det lagt inn et lite leikeareal i en bakgård, som ikke oppfyller krava.

Utbygger peker på at det er 140 meter til byparken, noe rådmannen skriver er i overkant av hva slags avstand som normalt tillates, men vurderer dette som den «eineste realistiske løsningen for å etablere boligtomt her». Utbygger peker også på planene om leikeareale på Stallane og ved Nørvøyskolen.

I sakspapirene står det at utbygger har avtalt å betale en halv million kroner til kommunen. Videre foreslås det at det stilles som villkår at detaljerte tegninger for opparbeiding av en park mot vest må godkjennes av bygningsmyndighetene.

23 p-plasser til 46 boliger

Det var i utgangspunktet søkt om boligbygg uten egne parkeringsplasser, men i søknaden legges det opp til 23 parkeringsplasser i en kjeller til de 46 leilighetene.