Ålesund Realfagsungdomsskole AS har søkt om godkjenning av 90 skoleplasser på en ny ungdomsskole med ekstra fokus på matematikk. Utdanningsdirektoratet fatter vedtak i saka, som har høringsfrist 1. juli.

BAKGRUNN: Akademiet vil starte opp privat realfagsungdomsskole i Ålesund

Ålesund som vertskommune har rett til å uttale seg, og da saka var oppe i bystyret skapte den stor debatt.

– Mange unge vet hva de vil

Ungdomsrådet er positive til en slik skole.

– Mange ser på unge som folk som ikke vet hva de vil. Men det er også mange unge som har engasjert seg tidlig. De har allerede et syn på hvordan de skal oppnå ting i livet, sier Nicolai Kløvning i Ungdomsrådet. Rådet mener en realfagsskole er noe som burde være en mulighet for ungdommen.

– Konkurranse er bra

Et flertall i bystyret mener at Ålesund kommune ikke har et faglig behov for en slik skole. Mens Høyre og Frp var positive til skolen.

– Er 30 elever per kull noe som vil ha stor innvirkning på kommuneøkonomien? At andre skoler får konkurranse kan bidra til at de blir enda bedre. Og hvorfor er det greit med en kristen ungdomsskole, men ikke en for realfag? sa Bøstrand, som også pekte på at det ikke er poengsum som skal avgjøre opptaket, men søkertidspunktet.

– Det er altså ikke snakk om å samle barna med høyest poengsum på en skole.

– Ikke slik barn lærer best

– Hvorfor skal vi ikke la elever som utmerker seg, og har lyst til det, få lov til å samles i kompetansemiljø - når vi lar det skje innen idrett og musikk? spurte Håkon Strand (Frp) retorisk.

Og fikk mange motsvar på dette.

– Det er mange fag som er viktige, men vi må ikke komme dit at vi har en egen musikkungdomsskole, idrettsungdomsskole og samfunnsviterungdomsskole, sa Jarle Hauge Steffensen (MDG).

Eva Vinje Aurdal (Ap) pekte på at selv om det gjøres i idretten, er det også det veldig omdiskutert å "toppe" lag i tidlig alder.

– Det kan være veldig greit å tenke at hvis en ønsker at barnet skal bli flink i realfag, så kan de tas ut som 12-13-åringer. Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved om det er sånn man lærer best. Det finnes masse forskning som viser at barn lærer best i fellesskap, sa Aurdal.

Kan få konsekvenser for andre skoler

Rådmann Liv Stette har i sin innstilling av saka vurdert at Ålesund kommune ikke har et faglig behov for en slik skole, og innstillinga fikk støtte fra flertallet i bystyret.

Bystyret 21. juni. Frp og Høyre var positive til en ny privatskole, men fikk ikke med seg flertallet. Foto: Sofie Svanes Flem

Ålesund har i dag tre private ungdomsskoler. Etableringen av flere private skoler vil få budsjettmessige konsekvenser for de kommunale skolene, skriver rådmann Liv Stette, som peker på at kommunen for tiden er på Robek-lista. To kommunale ungdomsskoler er totalrenovert, mens en står for tur de nærmeste årene.