Stuen gatekjøkken i Ålesund har blitt som en softis-institusjon å regne, og er en av Hennig-Olsen sine storkunder i Møre og Romsdal. I fjor solgte de til rekorder, som de også gjorde året før. Man skal ikke se bort ifra at det samme skjer når dette året etter hvert skal telles opp også.

– Fortell han nå hva Hennig-Olsen sa til deg da, sier Frode Stuen over skuldra mens han er på veg til å ekspedere en av de mange turistene som har funnet vegen til gatekjøkkenet denne dagen.

Beskjeden er rettet til driftsansvarlig Karianne Olsen.

Lange køer

På de aller flotteste finværsdagene i år ryktes det at det har vært flere titalls meter lange softiskøer.

– Så klart har været noe å si for salget, men det var jo fint vær i fjor også, og så er det jo mange turister som kommer, og med leikeplassen ved siden av så er det mange foreldre som legger en liten tur innom for en is og litt leik. Særlig satellitten er populær, sier Olsen.

I går var det ikke de lengste iskøene, men avslappende var det nok likevel ikke for de bak disken.

– Nå er vi nettopp ferdig med bestillingen til en ny generasjon med høflige og vennlige russere. De bestilte 20 fish and chips, sier Stuen.

– Og dere klarte å gi ut all maten samtidig?

Softis og leik

Med hver sin softis i hånda, etter litt ventetid, leiker søstrene Sofie (9) og Helena Godø (11) på «satellitten», leikeapparatet som spinner rundt, mens de rutinert spiser is samtidig. De to nyter sommerferien borte fra Godøy skule.

– Hit har vi kommet for å spise is, men vi har også vært på Herdalssetra og så skal vi til Spania, forteller søstrene.

– Hva er det beste med sommeren da?

– Det er å bade!

Karianne Olsen, driftsansvarlig på Stuen, selger is som aldri før. Bak betjener Frode Stuen en kunde. Foto: HARALD SKOTHEIM