– Har dere hørt uttrykket «jeg har ikke vært så svett siden Ålesund brant», spør historiker Elisabeth Kristiansen. Rundt 60 personer, både barn og voksne, lytter interesserte der de sitter i parken.

–10.000 personer mistet alt de eide. De fleste husene ble bygget etter brannen i 1904 var i mur. Disse var dyrere enn de opprinnelige, små trehusene, og velstående mennesker tok over mye av byen, mens de fattige ble presset ut, forteller hun.

Videre opplyser hun om at Ålesund faktisk var den første byen i Norge som fikk vannklosetter i stor skala, 446 stykk for å være helt presis, noe som vakte oppsikt også i Christiana.

Ballonger på fiskestang

Dette for at ingen små eller store skulle miste gruppa. Sigrid Skorstad Wareberg (8) hadde den beste bursdagen hun noensinne hadde hatt dagen før: hele 60 personer sang bursdagssangen på én gang. Også gjorde de noe nyttig sammen:

Men naturen hadde noe fint å by på for bursdagsbarnet:

– Jeg fant ei bille med gullfarge på ryggen!

Til Atlanterhavsparken

Barna hadde gjennom en rebus fått ulike bokstaver, som hintet om en overraskelse. Foreløpig f, i og s: fis. Men, med den siste, k, på plass kom ordet som er byen verdig: fisk.

Både barn og voksne jublet da overraskelsen ble avslørt:

– Vi skal til akvariet!

Sigrid Skorstad Wareberg (8) fant tonen med Avisgutten. Skulpturen er laget av Arne Martin Hansen, og ble gitt i gave til Ålesund av Sunnmørsposten i 1998. Foto: Tarjei Engeset Ofstad
Bygget ble reist to år etter bybrannen, i 1906. Lokalene leies ut, men de er alltid, ikke overraskende, alkoholfrie. Foto: Tarjei Engeset Ofstad
Det krydde av både utenlandske og innelandske turister opp trappene til Aksla torsdag. Historiker Elisabeth Kristiansen holder ballongene som holder Juba-gruppa samla. Foto: Tarjei Engeset Ofstad