«MS Miljødronningen» er på ferd langs kysten for å rydde strendene for plast og fokusere på marint avfall.Mandag var miljøbåten i Ålesund, der 12 frivillige trossa regnværet og samla inn søppel i Olsvika. Fangsten etter tre timer blei samla i store sekker på dekk.

– Vi har samla inn 676 kilo, forteller Ane Mendel, en av de frivillige, som besto av en entusiastisk gjeng fra flere land.

Etter strandryddeaksjonen i regi Norges Miljøvernforbund venta mat og en overraskelse om bord: en uannonsert intimkonsert med en hemmelig artist.

– Hensikten er å hedre hverdagsheltene, forteller Rebekka Høgestøl i Norges Miljøvernforbund.

Ny bevegelse

At artisten er hemmelig skal etter planen inspirere flere til å engasjere seg, fortalte Morten Sand, initiativtakeren bak den nye bevegelsen CleanSounds. Bevegelsen skal hedre frivilligheten og hverdagsheltene med intime, hemmelige opplevelser etter lokale miljøaktiviteter.

– Vi er ingen miljøorganisasjon, ei heller et plateselskap. Det handler om at artistene vil vise at vi ser menneskene bak engasjementet, og få fokus på dere og den innsatsen dere gjør, sa han til de frivillige.

Så langt har Madcon, Silya, Jarle Bernhoft, Vidar Johnsen og TorEndresen hatt pop-up minikonserter for frivillige påbåtens tokt fra Oslo mot Jakobselv.

Pop-up: Maria Mena med pop-up-konsert. Foto: Morten Hjertø

Og det trengtes ikke lange oppramsingen av priser og prestasjoner før de fleste skjønte hvem som ventet i Ålesund: Maria Mena, som egentlig er midt i prosessen med å lage ny musikk.

– Så egentlig tilbringer jeg dagene mine i pysjen, innendørs. Men så ringte Morten og ba meg komme, og her er jeg. Dusjet og kledd! sa hun humoristisk til de frammøtte, før hun framførte flere kjente låter i den intime settingen om bord i en båt i Ålesund. Her har artisten flere ganger tidligere opptrådt for et langt større publikum – blant anna på Sommerfesten og under Jugendfest.