Nå flagger fire regnbueflagg i vinden ved Ålesund rådhus. Tilsvarende flagg ble tirsdag heist i alle kommunene i Region Ålesund: Skodje, Ørskog, Sandøy, Giske, Sula, Haram, Sykkylven, Stordal og Hareid. Den aller første Ålesund Pride startet offisielt på tirsdag.

– Dette har jeg gleda meg til. Det er en mulighet til å vise at Ålesund skal være en by med plass og trygghet for alle. Vi viser at vi aktivt står imot diskriminering, intoleranse og fordommer, sa ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) da hun erklærte Pride for åpna. Hun benytta anledningen til å oppfordre alle innbyggerne om å delta i paraden på lørdag.

– Pride er, i sitt mangfold, også ei markering av alvor som handler om å vise solidaritet med alle de som ikke kan eller tør å gå sjøl. Alle de som opplever mobbing eller diskriminering hver dag. Ikke minst i andre land, sa Aurdal.

Som mener at Norge fremdeles har en veg å gå her.

– Homo er fortsatt et av de vanligste skjellsorda i norske skolegårder. Så folkens – kampen e ikkje over!

– Symbol på frihet og fellesskap

– Jeg er sjøl en mann som har vært på ei reise når det gjelder forståelsen av dette, sa Vebjørn Krogsæter, ordfører i Haram. Her med ordførerkollega Eva Vinje Aurdal.

Ordfører i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp), skulle rett videre til Brattvåg for å heise flagget der, men tok seg tid til en kort appell i Ålesund.

Også varaordfører i Giske, Britt Giske Andersen (V), var tilstede på markeringa i byen. Som ordfører i en ung kommune – med mange unge innbyggere – mente hun det var viktig å vise støtte.

– Jeg håper at vi kan gi et tydelig signal om at her ønsker vi alle velkommen, og at du skal få leve ditt liv som du sjøl ønsker det. Jeg vokste opp på 80-tallet, da gjorde vi det ikke slik, sa varaordføreren, som også trakk fram alle som har kjempa kampen for LHBT-rettigheter.

Samla: Vebjørn Krogsæter fra Haram, Britt Giske Andersen fra Giske og Eva Vinje Aurdal fra Ålesund.

Motstykke til det konservative

De neste dagene er det planlagt flere små og store arrangementer, men høgdepunktet blir nok paraden på lørdag. Så langt er 26 organisasjoner påmeldt, forteller sentrumsleder Monica Molvær.

– Tør du gi et tall på hvor mange som kommer?

– Jeg merket at både folk og miljøet her var mer konservativt. Mye mer konservativt, etter min meining, sier Mindestrømmen.

– Hvordan merker du det?

– Det er mindre åpenhet. Her var ingen organiserte skeive aktiviteter for voksne, og du møter en del blikk jeg ikke har møtt andre steder. Jeg kjenner det igjen fordi jeg kommer fra ei bygd, sier Mindestrømmen.

Hun sammenligner det mye med Sørlandet, der det også er mange konservative, religiøse miljøer. Sjøl har hun en far som er prest.

Flagg overalt – men ikke ved alle rådhus

Sjøl om alle kommunene i Region Ålesund er med, er det ikke alle som flagger ved rådhusene. Heller ikke ved Ålesund rådhus er det den offisielle flaggstanga som er brukt.

– Den gjeldende flagglova sier at det kun er det norske flagget som skal henge på den offisielle flaggstanga. Det har vi løst ved at vi bruker andre flaggstenger, sier Aurdal.

Dermed havna de mindre kommunene, som ikke har tilsvarende ekstra flaggstenger ved sine rådhus, i ei slags knipe. Som de har løst ved å bruke andre flaggstenger. På Sula blir det for eksempel flagga ved Devoldfabrikken.