Nå om sommeren går det med enorme mengder kjøtt på grillen. Etter hvert har vi heldigvis blitt flinkere med fisk på grillen også, men skjellene er det litt langt mellom. Det trenger det ikke være! Blåskjell er nemlig noe av det enkleste, raskeste, billigste og beste man kan legge på en grill.

Det funker fint å pakke inn blåskjell i folie med masse smak og smør, og hive dem på bålet eller på grillen. Dagens variant er derimot krydret med selve sommersmaken – av grill og røyk. Selv om blåskjellene ligger i en form, får du grillsmak på dem ved å bruke lokket på grillen, og røyksmak ved å drysse litt flis eller småpinner i kammeret under bakingen.

Når blåskjellene åpner seg, slipper de en mineralsk, salt, deilig blåskjellkraft som blander seg med smøret og løken i formen. Jeg bruker ikke hvitvin i formen når jeg baker blåskjellene på grill. Derfor får jeg kun en konsentrert blåskjellsmak med innslag av røyk, løk og dill. Blåskjellsmaken kler litt syre, så jeg avslutter heller med å presse noen dråper lime over helt til slutt.

Tilbehøret er litt inspirert av den berømte belgiske retten moules frites (blåskjell og pommes frites). Her griller jeg bakepoteter (som er kokt på forhånd) og mikser sammen en majones spekket med frisk, finhakket dill og sprø, sterk sjalottløk. Majonesen drar jeg sammen i verste fuskestil med stavmikseren – det tar tre minutter i stedet for tretti med visp.

Denne retten blir like god enten du kjøper et nett med veterinærgodkjente blåskjell i fiskebutikken, eller du plukker skjellene selv i fjæra. Plukker du skjellene selv, er du absolutt nødt til å sjekke med mattilsynets blåskjell-app, blåskjelltelefonen 82033333 eller blåskjellvarselet på nett: www.matportalen.no/verktoy/blaskjellvarsel På dette nettstedet finner du også link til svenske og danske blåskjellvarsler.

OPPSKRIFT

Grillede blåskjell

Ingredienser (4 personer)

Blåskjell:

2 kg friske blåskjell

3 dillstilker (etter at bladene er plukket av til dillmajones)

1 sjalottløk

2 ss smør

1 lime i skiver

Grillet potet:

4 bakepotet

1 ss olje

maldonsalt

Dill- og sjalottløkmajones:

1 egg

1 eggeplomme

1 dl olivenolje

1 dl solsikkeolje

1 ss dijonsennep

1 ss hvitvinseddik

1 ss limesaft

2 sjalottløk

3 dill uten stilk

Nymalt grov svart pepper

Framgangsmåte

Blåskjellene: Skyll blåskjellene godt, og lukt på dem. De skal lukte friskt hav. Er det noen som er åpne, kan du knipe litt med dem og se om det er noe bevegelse inne i skjellet. Er det ingen reaksjon, kaster du skjellet. Er skjellet skadd/knust på noe vis, kastes det også. På noen skjell henger det et skjegg ut fra skjellet, knip tak i dette med en liten tang – eller med fingrene hvis du er sterk i klypa – og dra det ut av skjellet. Deretter legges skjellene i formen med en hakket sjalottløk, smør og dillstilkene som er til overs fra majonesen. Sett formen over glørne, hiv på noen småkvister og sett lokket på grillen. Nå ryker det godt, men det er ingen fare med blåskjellene. De freser og koker i formen, og etter ca. 5 minutter er de klare til servering. Ligger skjellene oppå hverandre, kan det være greit å røre litt, slik at de bytter litt plass og alle blir grillet ferdig. Når alle skjellene har åpnet seg, er de klare til mumsing.

Dillmajones: Når man skal lage majones med stavmikser, er det ett viktig punkt: Ha oljen i mikseglasset først! Deretter har du i et helt egg, en eggeplomme, sennep, eddik og salt. Det fuktige synker nå ned til bunnen av glasset. Ikke rør rundt i dette. Plasser stavmikseren i bunnen av glasset slik at kniven er godt plassert nede i egget før du starter mikseren. Begynn å pulse på lav hastighet uten å løfte opp stavmikseren, slik at det dannes en lys «suppe» i bunnen. Fortsett miksingen mens du veldig sakte drar stavmikseren oppover. Nå ser du majonesen bli til etter hvert som staven stiger. Til slutt smakes majonesen til med salt, pepper, finhakket dill, finhakket sjalottløk og sitronsaft.

Poteter: Kok potetene med skall i lettsaltet vann til de er møre. La dem dampe fra seg, og helst bli helt kalde, før du deler dem opp i båter. Hell litt olje over båtene og legg dem på grillen. La dem ligge til de har fått en fin grillskorpe før du snur dem. Da løsner de av seg selv, og de holder fasongen bedre. Dryss på salt til du skjems!