Da Norsk Sjømatråd nylig arrangerte kokkekonkurranse i Den dominikanske republikk, var det ikke vanskelig å få Jaqueline Henriquez og fire andre kjendiskokker til å ta utfordringen.

Spesielt fordi premien var en reise til Ålesund. For dem er Norge et eksotisk reisemål og ikke minst klippfiskens hjemland. Klippfisk er noe dominikanerne har vokst opp med.

Klippfiskboller med avokado

Jaqueline Henriquez vant konkurransen med retten dominikanske boliños med avokado og suppe av brødfrukt.

I juryen satt blant andre Sverre Solbakk, fra Solbac Export AS i Ålesund, som er blant eksportørene av klippisk til Den dominikanske republikk.

(mer å lese under bildet)

Vinner Dominikanske klippfiskboller med avokado og suppe av brødfrukt.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Øya har 10 millioner mennesker, og hvert år spiser de nesten 9000 tonn med klippfisk.

Dominikansk aften

Neste år kommer  altså Jaqueline Henriquez til Ålesund for å lage dominikansk aften på Klippfiskakademiet.

Daglig leder Mindor Klauset gleder seg til besøket. Han ser for seg at det skal bli mulig å samle en god flokk med kokker både fra institusjoner og restauranter. Ellers blir dette et arrangement for alle.

– Her er det først til mølle prinsippet som gjelder, sier han og tilføyer at han gjerne skulle ha vært til stede under Sjømatrådets kokkekamp i Den dominikanske republikk.

Stort marked for klippfisk

-  Jeg var på Cuba i vår. De ligger nok et stykke bak dominikanerne når det gjelder å tilberedere klippfisk, sier han.

Forklaringa finnes i landets poitiske situasjon.

- Historisk sett ble tørrfisken til å begynne med brukt som slavemat da de ble frakta over havet. Det utviklet seg til et voldsomt stort marked for klippfisk og sild på Cuba fram til revolusjonen i 1959. Inntil da var det fast rute mellom Ålesund, Kristiansund og Havanna.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Revolusjonen satte en bråstopp for eksporten til Cuba. Men jeg møtte noen eldre menn som spiste klippfisk før den tid og nesten fikk tårer i øynene da det ble snakk om norsk klippfisk, forteller Klauset.

(mer å lese under bildet)

klippfiskakademiet Mindor Klauset og Klippfiskakademiet vil sammen med Norges sjømatråd sørge for at nordmenn får lære dominikansk kokkelering på klippfisk. Foto: June R. Johansen

Mange klippfiskretter

- Hos oss nordmenn blir det gjerne klippfisk med potet og bacon og kvit saus. Vi har fantastisk mye å lære av dominikanerne når det gjelder å tilberede klippfisk, sier Klauset.

Han vil få til en seanse på Klippfiskakademiet med den dominikanske kokken, slik han har gjort tidligere med portugisiske kokker. Han regner med det blir litt presse med også når den dominikanske kjendiskokken kommer på besøk.

Rundt 17. mai

– Vi ser for oss at dette skal skje rundt 17. mai, så vi får vise henne Norge i all sin prakt. Jeg håper vi får ta henne med til Geiranger og Ålesund, være med ut å fiske og se på klippfiskproduksjonen. Ellers må folk gjerne komme med forslag, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg i Norsk Sjømatråd i Spania.