For 11 år siden reiste familien Drake Bruseth til Zanzibar i Tanzania for å hjelpe til i redningen av utrydningstruede aper. Mens både store og små i familien bodde i Zanzibar ble de oppmerksom på det de kaller for tareslavene.

- Damer som slet seg ut i tareåkrene ute i vannet, for nesten ingen lønn, skriver John John Bruseth i en mail til Sunnmørsposten.

Dette førte til at familien startet WomanSponsor. I årene siden har de sammen satt i gang en rekke tiltak for å bedre kvinnenes hverdag.

- Vi lykkes ikke helt. Av mange grunner, spesielt kulturelle, skriver John John og legger til at de likevel fikk gode erfaringer fra arbeidet. Og det er disse erfaringene de skal bruke nå når de er i gang med arbeidet i den nye organisasjonen Johooo! Foundation.

100 kilo hønsefor

Mandag satte nemlig John John Bruseth og Irmelin Drake sammen med barna Famme, Fanny og Franciscus nok en gang kursen mot Zanzibar. Det som er spesielt er at denne gangen hadde de ikke mindre enn 100 kilo spesialt blandet hønsefor i bagasjen. Og formålet med dette? Å bedre hverdagen til kvinner og deres barn på store deler av øyene i den vestlige delen av Det indiske hav.

- De slipper ikke til, deres stemmer blir ikke hørt, mennene gjør ingenting, eller i alle fall svært lite, og kvinnene må stå på fra morgen til kveld for å fø sine, ofte mange, barn, og holde det hele sammen i limingen. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier John John.

Hønene i denne delen av verden legger nemlig egg med bleik/hvit eggeplomme, og turister som er vandt med gul eggeplomme vil ikke spise dette. Det har ført til at hotellene importerer egg med gul plomme, og dermed får ikke de lokale kvinnene solgt sine. Dette planlegger organisasjonen å gjøre noe med. Ved å gi høene ti gram spesial-fòr hver dag, forventer de å se resultater i løpet av 14 dager.

Utfordringer

Med dette er ikke et enkelt prosjekt. En av de største utfordringene var å få foret inn i landet.

- Vi ankom i natt, og det store spenningspunktet var å få inn det magiske hønseforet som skal forandre hele eggindustrien på øya. Men det gikk fint, og nå er vi lettet, forteller John John over telefon fra Zanzibar i dag.  Allerede i dag skal de reise gjennom jungelen og ut til tareslavene for å bygge hønsegårder, og i morgen starter foringen.

- Om to uker skal vi knekke to egg ved siden av hverandre, og se forskjellene på den som har fått det magiske foret, og den som har vært uten, sier han og legger til at det fortsatt er en rekke mulige utfordringer. Det ene er at hønene lider av varmesjokk, og dermed stjeler enzymer som ellers skulle vært i eggene. Det som kanskje er en enda større utfordring er de store ambisjonene.

- Vi kommer jo for å ta over hele eggmarkedet her på Zanzibar, og det er det jo noen som har regjert i over 100 år. Hvordan de reagerer på det, eller om det blir en potensiell mafiakrig vet vi ikke. Så vi er nødt til å forhandle, slik at disse også får igjen noe. I tillegg er det mye korrupsjon, sier John John og innrømmer at prosjektet er farlig i den grad at de opererer i en annen kultur.

- 99 prosent av befolkningen er muslimer, og det foregår en voldsom undertrykkelse av kvinner. Ved å gi kvinnene penger gir vi dem også makt i forhold til å kunne bygge tak på huset og sende barna på skolen, som igjen gir makt som er nok til at andre kan føle seg truet. Det er viktig og forholde seg riktig til ulike stammer og religioner, sier han og legger til at de uansett hva ikke kommer til å gi seg med prosjektet.

-  Er ikke eggene gule om fjorten dager, så reiser jeg hjem og finner sponsorer til kjølehaller slik at vi får slutt på varmesjokket. Dette skal vi få til. Det er et flerårig prosjekt som skal spres til så mange steder som mulig, sier John John.

Står på Fanny, John John, Franciscus og Famme Drake Bruseth er på plass i Zanzibar for å starte arbeidet. Her er de sammen med Hibubu, sønn til til Mussa, deres partner, som dessverre gikk bort mandag. Foto: PRIVAT