Det viser tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Forutsetningene tallene bygger på er at kommunene i fylket de neste tre årene tar en like stor del av flyktningene totalt sett som de ble bedt om å gjøre før flyktningkrisen eksploderte etter sommeren.

Ålesunds nye ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) var den som i valgkampen tydeligst gikk ut med beskjed om at Ålesund som fylkets største kommune måtte ta sin del av ansvaret for å få bosatt flyktninger som hadde fått opphold i landet. I den politiske avtalen hun skal styre byen etter sammen med SV, KrF og Miljøpartiet de grønne, skriver de at Ålesund innen 2019 minimum skal ta imot 130 flyktninger. De nye tallene viser at Ålesund må bosette minst 200 allerede neste år.

Nå ber Aurdal om litt betenkningstid.

– Vi har tallfestet dette i den politiske avtalen vi har, så dette må jeg undersøke nærmere. Det vi har sagt er at vi skal ta vår del av ansvaret. Hvor mange det til slutt blir for vår del kan jeg ikke si noe om nå, sier Aurdal som akkurat nå er på ferie.

Det er selvfølgelig betydelig usikkerhet knyttet til disse tallene. Det kan bli flere, men det kan også bli færre avhengig av hvor mange som til slutt får innvilget opphold.

Mer enn dobling

Mens utlendingsmyndighetene i sine opprinnelige anslag for tallet på asylsøkere opererte med anslag på mellom 13.000 og 14.000 personer per år de neste tre årene, bruker regjeringen nå tall på mellom 23.000 og 24.000 for i år og neste år.

Statsminister Erna Solberg har antydet at prislappen vil bli på rundt 50 milliarder kroner totalt.

– Regjeringen sitter med nøkkelen til hvordan vi skal få løst dette. Det dreier seg om økte tilskudd til kommunene og til Husbanken. Men skal vi klare å skaffe bosted til et så høyt tall så må vi ut på det private leiemarkedet. Det har kommunene aldri gjort før, påpeker Aurdal.

<strong>Ordfører:</strong> Eva Vinje Aurdal (Ap) vil ikke tallfeste hvor mange nye flyktninger Ålesund kan ta imot.