Det sa Silje Aarflot og Bjørn Inge Furuli etter at de sammen hadde holdt ei innledning på folkemøtet om det planlagte kloakkrenseanlegget på Kvasneset mandag kveld. Rundt hundre mennesker hadde tatt turen til Sula ungdomsskole der det også var henta inn fagfolk av ymse slag. Forsikringer fra disse om at Storfjorden tåler utslipp fra et slikt anlegg og at det heller ikke er fare for lukt, beroliget verken Aarflot, Furuli eller de andre beboerne på Kvasneset som hadde benket seg i amfiet på ungdomsskolen.

Må se hele bildet

– Det er bra at fagfolk belyser mange spørsmål på et slikt møte, og det er viktig at politikerne får se hele bildet. Vi og mange andre som kan bli naboer til dette anlegget, har jobba knallhardt for å framskaffe fakta om mulige konsekvenser. All informasjon må på bordet slik at beslutninga ikke blir fatta på feil premisser, mente de to innlederne.

Bedre tid

Nå viser det seg også at politikerne i Sula får litt bedre tid på seg enn først antatt. Beslutninga om å gå i kompaniskap med Ålesund om å bygge et renseanlegg på Kvasneset, skulle egentlig vært tatt allerede denne uka. Nå blir det utsatt til mai, og ifølge kommunalsjef for teknisk sektor i Sula, Jørn Agersborg, har det blant annet sammenheng med at Ålesund også ønsker litt mer tid på denne saka. Tirsdag skal for øvrig formannskapet i Ålesund ut på en rundtur til kommunens kloakkanlegg for å se på forholdene.

Trakk fram Ålesund

Og det var nettopp forhold i Ålesund som også ble en viktig del av innledninga til Silje Aarflot.

– Ålesund ønsker å prioritere oppgradering av ledningsnettet sitt foran et fellesanlegg med Sula. Det betyr igjen at det tar lengre tid å bygge et slikt anlegg enn det administrasjonen i Sula har sagt.

Aarflot lurte på om Sula skulle sette i gang prosjektet selv om det vil ta tid å få med Ålesund, eller om det var meninga at Ålesund skulle koble seg på det nye anlegget før problemet med fremmedvann i avløpsledningene var løst. Beboerrepresentantene pekte også på en rekke andre usikkerhetsmomenter som for eksempel det farlige Veibustkrysset som det må gjøres noe med før man kan sette i gang bygging av et kloakkrenseanlegg.

– Her finnes det ingen planer, og det er også en rekke ubesvarte spørsmål rundt økonomien i prosjektet i tillegg til at det mangler utredninger for alternative plasseringer.

Kvaliteten på fjellet der anlegget skal ligge, bekymrer også beboerne, og de ønsker å få klarhet i om et kloakkrenseanlegg betyr at det blir et biogassanlegg i neste omgang.

Ingen lukt

En ingeniørgeolog fra Norconsult forsikret at fjellkvaliteten på Kvasneset var god, men at det må nærmere undersøkelser til før man eventuelt kan begynne å sprenge i fjellet. Knut Wiik fra firmaet Purenviro mente at det heller ikke var noen grunn til å frykte luktproblemer fra et slikt anlegg.

– Men det er en rekke detaljer som må være på plass. Er dette i orden, er det ingen grunn til å være bekymret for lukt når anlegget har normal drift, sa Wiik.

– Det viser seg at teori og praksis ikke alltid stemmer når det gjelder lukt. Vi har undersøkt flere anlegg og fått vite at luktproblemer kan bli kostbart, slo Furuli fast.

Storfjorden

Faren for forurensing av Storfjorden har vært et av hovedargumentene fra motstanderne av renseanlegget, men her var Jarle Molvær hentet inn for å legge fram beregninger som etter hans mening gjør en slik frykt ubegrunnet. Han la fram mye fakta som underbygget dette, men var også enig i at det trengs flere strømmålinger før man kan være helt sikre på at Storfjorden er en så god resipient som blant annet Molvær mener den er.

Men beboerne  på Kvasneset ble tydeligvis ikke beroliga. Charlotte Pedersen var en av dem som ikke lot seg overbevise om at utslippet ikke ville påvirke miljøet i fjorden.

Dette fikk miljøverndirektør Linda Aaram hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal til å ta ordet.

– Jeg må minne om at det største miljøproblemet er direkte og urensa utslipp – også til Storfjorden og andre fjorder i fylket. Vi snakker tross alt om et renesanlegg her, slo Aaram fast.

Ordfører Jim Arve Røssevoll både åpna og avslutta møtet, og han takka alle for gode innspill. Røssevoll er også enig i at det fortsatt er mange spørsmål som ennå ikke er utreda.

– Det virker av og til som om mange tror vi har kommet lenger med denne saken enn vi egentlig har, sa Røssevoll, og oppfordra folk i Sula til å engasjere seg også i tida framover.

– Ingen ting er avgjort ennå, slo Sula-ordføreren fast.

Jarle Molvær (med hånda oppe) konkluderte med at et kloakkrenseanlegg ikke vil være noen fare for miljøet i Storfjorden. Foto: Nils Harald Ånstad
Foto: NILS HARALD ÅNSTAD