Svein Bjørkås, direktør i Kunst i offentlige rom (KORO) vil ha utløpsdato på kunst i offentlig rom. Særlig byer med trange sentrum bør unngå fylles med kunst som blir stående i det uendelige. Det offentlige og kunstneren bør heller i forkant bli enige om hvor lang levetid monument skal ha, sier han til NRK-programmet Kulturnytt.

Flere stemmer i Ålesund er enig i at statuer ikke bør bli stående i det uendelige.

  • Hva mener du? Mener du at statuer kan fjernes eller bør de stå til evig tid? Bruk kommentarfeltet under .

– Ingenting er ment å stå for evig

Helge Nøstdal (Ap) medlem i komité for kultur og oppvekst.

– Det har vært mye styr om hvor monument skal stå, blant anna Fagermos Nyskaperen-statue på Dronning Sonjas Plass. Når det går noen generasjoner, bør en fjerne noe. Jeg tror ingen ting er ment å stå til evig tid. Som statuen av John Arne Riise, - skal den stå til evig tid? Eller Keiser Wilhelm, spør han - og svarer selv:

– De vil nok falme, begge to, uten sammenligning for øvrig, og kanskje etter hvert fjernes og havne på et museum. Jeg har et forhold til Joachim Rønneberg, men jeg vet ikke om folk har det om 100 år. Noen monument i byen har kanskje utspilt sin rolle. «Sildekona» og «Avisgutten» er pene ting som godt kan stå, men hva synes folk om 50 og 100 år? Da eksisterer kanskje ikke papiraviser. Mye representerer det forgjengelige. Jeg tror det er en god idé å bytte ut noen statuer etter hvert, sier Nøstdal.

  • Hva er Ålesunds viktigste statue? Delta i avstemninga i pollen til høyre i denne artikkelen

– Vekker følelser

Knut Anders Oskarson (H) er leder i Komite for kultur og oppvekst.

– Jeg mener et monument over en person som har utrettet store ting, og vært gode eksempler til etterfølgelse, bør få stå. Jeg tror ikke en skal begrense levetiden. Vi ser jo at det rives ned skulpturer av Lenin og Stalin i gamle Sovjetrepublikker, men de fleste som er på sokkel her, er slike vi er stolte av og vil ha. Riktignok er Keiser Wilhelm en helt som dyrkes kun ett sted i verden, nemlig i Ålesund, så får vi heller glemme at han var en tysk imperialist. Jeg tror han står trygt. Når det er snakk om at statuer og monument tar byrom, er jeg ikke fremmed for å flytte de. Vi så jo reaksjonene da Hundevakta på Skansekaia ble flytta på. Det vekker følelser. Men alle er enige om at den statuen måtte på plass igjen, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Ingen Helligdommer

Eva Vinje Aurdal (Ap), leder Komite for byutvikling og miljø:

– Hvis kunst skal tjene sitt formål, må en ha ei vurdering rundt det kontinuerlig. Jeg er positiv til at det blir retningslinjer for kunst i offentlig rom, og ønsker en bevisst politikk i bruken av byrom. Jeg er imot at kunst skal fredes på ubestemt tid. Statuer kan ikke bli stående som helligdommer som ikke kan røres, sier hun.

– Det er historia vår

Geir Stenseth (Frp) er byens fungerende ordfører.

– Vi har ikke flere monumenter og skulpturer enn vi trenger. Monument over Englandsfarten, Hundevakta, Rønneberg, monument over de falne, alt bør stå. Statuene er til berikelse, forskjønnelse og ettertanke. Og det er historia vår, og må få stå. Men de kan være flyttbare, påpeker han.

Ny kunst-strategi

Ifølge kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal vil politikerne i løpet av 2015 få fremlagt forslag til nye retningslinjer for kunst i det offentlige rom.

– Ålesund har et trangt sentrum. Da er det klinkende klart at vi har behov for en strategi for hvordan og hvor vi plasserer minnesmerker, sier Idar Rotnes, konstituert kultursjef.

For skulpturene engasjerer. Det så man da Hundevakta ble fjerna fra Skansekaia.

– Når en statue blir stående, skaper det en identitet. Men folk skaper også en identitet til statuen. Det rører og rokker ved følelser. Da må vi ha en strategi for hva vi skal bevare og hvor vi skal bevare, og bli mer bevisst på hva vi bruker offentlig rom til og hva vi plasserer der.

  • Hva mener du? Mener du at statuer kan fjernes eller bør de stå til evig tid? Delta i debatten i kommentarfeltet under. Hva er Ålesunds viktigste statue? Delta i avstemninga i pollen til høyre i denne artikkelen.