Allerede i talen sin til landsmøtet snakket Jonas Gahr Støre om viktigheten av havrommet.

Tirsdag fikk statsministerkandidaten omvisning på Norsk Maritimt Kompetansesenter ved Campus Ålesund. Her benyttet han anledningen til å komme med løfter:

– Arbeiderpartiet vil ha et stort verdiskapingsprogram for havrommet. Når jeg blir statsminister vil jeg selv lede oppstarten slik at vi får ordentlig trykk og retning, og en mye sterkere samordning av virkemidlene våre slik at vi kan levere på de områdene vi har gode forutsetninger for, sier Støre.

Forskningssentre

Arbeiderpartiet lover også to nye forskningssentre for havrommet.

– Disse skal gi støtte til både forskning og havrommet, tett på de bedriftene som prøver ut ny teknologi, sier partilederen.

Ett område Norge har mulighet til å ligge i front på er området med autonome skip, mener Støre, som vil at et av sentrene skal jobbe med nettopp dette.

– Slik at vi kan flytte mer gods over fra land til sjø, og ta i bruk havrommet mye mer aktivt. Noen tror at dette betyr at jobber forsvinner, men jeg tror det betyr at jobber kommer, sier Støre.

foto
Jonas Gahr Støre i Ålesund. Foto: Staale Wattø

Og her har Ålesund gode muligheter, sier Støre, uten at han nå vil lansere hvor sentrene skal ligge.

– Ålesund og klyngen her er veldig godt plassert for å kunne være hjemsted for dette, sier han.

25 millioner

I første omgang har Arbeiderpartiet satt av 25 millioner kroner til opprettelsen av to nye forskningssentre for havrommet.

– Dette er penger vi har satt av i budsjettet, så det kommer vi til å levere på. Så sier jeg, ved å komme hit, veldig mye om hva jeg tenker om det, sier han.

Staten som innkjøper

Rolls-Royce har allerede sagt at de skal investere to milliarder kroner til utvikling, blant annet av autonome skip og av digitalisering i den maritime industrien, og mye av satsingen skal skje i Ålesund.

På tirsdag tok omstillingsdirektør Jan Petter Hagen og kommunikasjonsdirektør Annette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce imot partilederen.

De benyttet anledningen til å komme med noen ønsker fra næringa.

– Regjeringen bør i mye større grad benytte seg av sin innkjøpskraft. Det er snakket mye om innkjøp av nye ferjer, men vi mener dette kan gjøres på mange andre områder. Vi trenger flere arbeidsplasser, sier Wollebæk.

At Støre brukte ord som "samordning", satte hun pris på.

– I dag er de ulike virkemidlene veldig fragmenterte, sier Wollebæk.

– Gjort for lite

Jonas Gahr Støre mener regjeringen til nå har gjort for lite når det gjelder offentlige innkjøp.

– Da vi hadde de tyngste årene, burde vi tatt beslutninger om utskifting av ferjeflåten Det ville gitt gode løsninger for verftene og moderne ferjer, men også skapt gode produkter for eksport, sier Støre.

– Det offentlige Norge handler for 500 milliarder i året og kan ha mye større ambisjoner for hva de vil ha ut av de innkjøpene, sier Støre.

– Men hva konkret lover du å gjøre her?

– Jeg lover at vi skal ha en storsatsing på havnæringene. Forskningsrådet, instituttene og de ledende universitetsmiljøene som NTNU skal få en sterkere rolle, tett på næringslivet og støtte til det, sier han.