Rådmannen foreslo nylig å løse kapasitetsproblemene på Hessa skole med å flytte de eldste elevene til Aspøyskolen. Forslaget har møtt massiv mostand blant både foreldre, lærere og elever ved Hessa skole.

- Det at de eldste elevene ikke får være i nærmiljøet sitt er svært alvorlig. De er i en svært sårbar alder, og at de må bøte for at kommunen ikke har tatt tak i det kommende problemet som de har visst om i mange år, er ikke riktig, mener Helene Tafjord Vedeld som er klasserepresentant for 6A ved Hessa skole.

6A er en av klassene som står i fare for å bli flyttet til Aspøy skole til høsten dersom rådmannens innstilling får flertall i bystyret 9. April, og i komite for oppvekst og kultur 23. Mars.

Bryter loven

Vedeld mener at rådmannens innstilling om å flytte elevene ikke er i samsvar med opplæringsloven paragraf 8-1. Denne omhandler det såkalte nærskoleprinsippet, som sier at elevene har rett til å gå på sin nærskole. Kommunen endrer ikke skolekretsgrensene, men flytter elever grunnet manglende kapasitet.

- Loven sier altså at elevene har rett til skolegang i sitt nærmiljø. Det er mange eksempler på andre kommuner som har prøvd å flytte elever, der forslaget har blitt juridisk avslått både av fylkesmenn og Utdanningsdirektorat, sier hun.

Før rådmannen kom med sin nyeste innstilling, var forslaget å flytte skolegrensa mellom Hessa og Aspøy, slik at flere førsteklassinger skulle begynne på Aspøy skole. At rådmannen endrer sin innstilling rett før bystyremøte uten å lufte forslaget for FAU ved Hessa skole, sjokkerer Vedeld.

- FAU ble ved forrige møte bedt om å fortelle hva de tenkte om skolegrensene, men vi hørte ingenting om flytting av elever som allerede går på skolen. Nå har rådmannen plutselig satt til side skolegrensene og endret innstillingen rett før den skal tas opp. Elevene er helt fra seg, det er ingen som har spurt dem, forteller hun.

Har ikke noe imot Aspøy

Klasserepresentanten legger vekt på at hun ikke har noe imot Aspøy skole. Problemet er påkjenningen elevene vil få ved å bli flyttet fra en skole til en annen.

- Elevene er vant til å kunne springe rundt i skogen på Hessa, og er ikke kjent med bymiljøet. Om de flyttes mister de også leirskolen som Hessa skole allerede har betalt for dem. I tillegg er det flere på dette alderstrinnet som får spesialpedagogisk hjelp via et godt utviklet opplegg der de har tilbud om tilpasset opplæring på skolenaustet. Dette mister de om de flyttes. Det er ufattelig at kommunen ikke oppfyller barns rettigheter til å bli hørt, jf. Barnerettighetskonvensjonen, mener hun.

Foreslår brakker og utbygging

- At skolen ikke har plass til å ta imot alle elevene ved skolestart til høsten er en realitet. Hvordan mener du problemet skal løses?

- Vi har fått et anbud på å bygge brakker som rommer flere klasserom på Hessa. Det koster 6 millioner kroner.  Kostnaden med å bygge disse klasserommene må måles opp mot kostnaden ved å frakte elevene fram og tilbake fra Aspøyskolen. Dessuten er det ikke slik at Aspøy skole har to klasserom som står klar til å ta imot barna våre. Dersom noen har lest høringsuttalelsen fra rektor på Aspøy, står det tydelig at de må ha flere utbedringer før de kan ta i mot dem.

Hun legger til at FAU ved skolen har kommet med flere løsninger i kapasitetssaken, men hevder at alle har blitt avvist av kommunen.

- Hva skal vi gjøre for å bli hørt? sier hun oppgitt.- Vi vet at denne utfordringen ikke endrer seg neste år og året etter. Vi frykter en varig ordning for flere år - og er det det byens politikere vil?