— Alt henger sammen med alt. Mye frisk luft, aktivitet i friminuttene og sosialisering på tvers av kjønn og alder fører til bedre resultat i skolen. Vi tror ikke at det er en tilfeldighet for at Spjelkavik barneskole scorer høyt på Nasjonale prøver, sier inspektør og prosjektleder Stig Johansen.

250 elever, fra 4.-klasse til 7.-klasse løper rundt i Hatlane idrettshall i det som, ved første øyekast, ser ut som kaos. Når øynene har vendt seg til synet av grønne gym-vester, baller, erteposer, hoppetau og rokkeringer ser man hvor ekstremt organisert aktiviteten er. Og ledet av barn fra 11-13 år.

— Leikepatruljen har som mål å få barn til å bevege seg mer i løpet av skoledagen gjennom lek. De eldre elevene blir utdannet til leikepatruljer på et dagskurs, slik som i dag. Tilbake på skolen er det leikepatruljens oppgave å sette fart i leken for de yngre skoleelevene, sier Johansen.

Ålesund først ut

I 2012 startet Johansen, Landslaget fysisk fostring i Skolen og Dansk Skoleidrett opp leikepatruljen som et prosjekt videreført fra Danmark. I dag, tre år senere, står prosjektet på egne ben og sprer seg videre til de andre skolene i kommunene rundt Ålesund.

— At vi har fått med oss enda flere skoler, er selvsagt veldig positivt. Haram, Ørsta, Sula, Ullsteinvik og Molde er blant kommunene som har kontaktet oss, forteller Johansen og fortsetter:

— I løpet av i dag og i morgen, utdanner vi 500 nye lekepatruljer som reiser tilbake til skolene sine med mål om å aktivisere og inkludere enda flere i leiken på skolen sin.

Elevdemokrati

Utvelgelsen av elever som får være i leikepatruljen skjer i klasserommene, der klassen velger to til fire elever de ønsker skal bli sendt på kurs.

— Det er populært, mange melder seg flere ganger. Jobben er enkel, lærerik og gir elevene ansvar. Når det ringes ut til storefri, henter leikepatruljen utstyret for sin aktivitet, går til utdelt område i skolegården og starter aktiviteten. Når det ringer inn rydder de opp.

— Ingen skal gå alene

Og stemningen blant elevene er upåklagelig bra. Ingen sure miner og ingen unnasluntring.

— Det er kjempekjekt! I dag lærer vi hvordan vi skal lære bort de ulike aktivitetene til medelevene våre, sier Thea Grebstad (11).

— Jobben vår er å passe på at ingen er aleine i friminuttet. Ingen skal gå aleine og ingen skal være utenfor, sier venninnen Sanna Skjong-Holten (11) og legger kjapt til:

— Også er det gøy å møte elever fra andre skoler som også er i leikepatruljen.

- Helt tipp topp, svarer elevene når de blir spurt hva de synest om lekepatruljen. Foto: Malene Indrebø-Langlo
Thea Gebstad og Sanna Skjong-Holten kommer fra Sjelkavik barneskole. — Vi har vært ledere før også! Det er viktig å passe på at alle blir inkludert i leken. Foto: Malene Indrebø-Langlo
Mange av elevene er i lekepatruljen for første gang, andre melder seg til tjenesten hvert år. Foto: Malene Indrebø-Langlo
Guven, Mathias, Sander og Brage tar en velfortjent pause. Foto: Malene Indrebø-Langlo
Elevene lærer 12 forskjellige leker i løpet av kurset. Foto: Malene Indrebø-Langlo