Dermed er også Cflow Fish Handling AS på banen innen et av de store satsingsområdene i laksebransjen, nemlig fjerning av lakselus uten medikament.

Etter en testperiode har selskapet fått kontrakt med Marine Harvest for bygging av et fullskala avlusingsanlegg med navnet «Hydrolicer».

– Dette er en stor og spennende utfordring for oss, sier administrerende direktør Arnstein Johansen i Cflow Fish Handling.

Bakholdsangrep

Nyskapningen bygger på en metode utviklet av Marine Harvest i samarbeid med gründerne Frank Øren og Odd Einar Grøntvedt. Cflow har stått for produksjonen av selve utstyret.

Med en fiskepumpe transporteres laksen gjennom et rør. På vegen vil laksen stå mot strømmen og passere gjennom røret med halen først. I prosessen tilsettes vann på en slik måte at lusa blir angrepet i bakkkant, der den er mest sårbar. Lusa faller av, blir samlet opp og destruert.

– Vi må få kontroll med lusa uten å bruke medisin. Og vi har utviklet en metode som er både bærekraftig og miljøvennlig samtidig som den er skånsom mot laksen. Vi utnytter laksen atferd og lusas biologi, sier prosjektleder Henrik Trengereid i Marine Harvest sin forsknings- og utviklingsavdeling.Anlegget skal ha en kapasitet på 200 tonn laks i timen.

– Vi har samarbeidet med bedriften tidligere, og vet at de leverer kvalitet. For oss er det viktig å bygge opp under norsk leverandørindustri, og fremme utvikling av lokal kompetanse, sier Trengereid.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Kommersielt

Gjennom kontrakten med verdens største lakseselskap har Cflow Fish Handling skaffet seg en storkunde for nyvinningen. Men både Cflow og Marine Harvest håper at metoden skal tas i bruk av andre i bransjen.

– For at vi skal lykkes med vår håndtering av lusa er vi også avhengig av at våre naboer lykkes og at alle klarer å holde kontroll. Dette kan være et bidrag i så måte. Sammen med gründerne søker vi nå forsknings- og utviklingmidler for å legge et omfattende løp for konseptet hvor blant annet rask optimalisering og stabilisering på et jevnt høyt nivå er blant målene, sier Henrik Trengereid.

Bedriften i Sula har store forventninger til «Hydrolicer».

– Vi har mye å gjøre ellers også og har utvidet staben med 12–13 ekstra bare siden jul, sier administrerende direktør Arnstein Johansen i Cflow Fish Handling.

Les flere næringslivsnyheter

foto
<strong>Mekanikk:</strong> Stål, sjøvann og mekanikk skal erstatte medikament. Her er Cflow sine folk i aksjon med monteringen.