Se vinnerbildene i bildeserien øverst.

Nei, hun har ikke funnet mer av Rundeskatten, men Lill Haugen fra Ørsta gikk sent lørdag kveld helt til topps under Norgesmesterskapet i undervannsfotografering.

- Det var svært morsomt å vinne. Det er jo det som er målet, sier den ferske gullvinneren til smp.no. Dette ble hennes tredje NM-gull.

Les også: Best under vann

NM i undervannsfotografering arrangeres på seinsommeren hvert år, og konkurransen blir delt inn i ulike felt og kategorier.

- Vi har tre eller fire dykk på nitti minutter. Alle dykker samtidig, slik at det skal være like forhold og samme utgangspunkt, forteller Haugen.

I år var Herøy dykkerklubb arrangør, og de sju fotografene som deltok kom fra hele Norge. I tillegg hadde hver fotograf med seg modeller. Vidar Skålevik fra Stavanger ble sølvvinner og Bjørnar Nygård fra Bergen tok bronsje.

- Jeg vil rette en takk til Herøy dykkerklubb. De har vært fantastiske og lagt ned mange timer i forkant. Det ble en herlig avslutning i går kveld hvor vi hadde festmiddag på Runde Miljøsenter og fikk servert baccalao, sier Haugen.

Undervannsfotografene har de siste dagene hatt base på Runde Miljøsenter og gjort dykk i området i forbindelse med konkurransen.

Les også: Gjer klart for NM i undervassfoto

Les også: Vil til topps på bunnen

Fem kategorier

- Vi har fem kategorier vi konkurrerer i. Den ene er vidvinkel med dykker. Her valgte jeg å ta et oversiktsbilde med en dykker i bildet. Så har vi vidvinkel uten dykker, da blir det litt mer natur og dyreliv. Den tredje kategorien er et fiskeportrett. Den fjerde er en såkalt makrokategori hvor vi tar bilde av alt smått som finnes i havet. Den siste kategorien er en temaklasse. I år var temaet lysbrytning, forteller Haugen til smp.no.

Haugen fikk øynene opp for undervannsfotografering etter studier i Australia.

- Jeg startet med et billig engangskamera da jeg begynte å dykke i Australia i 2001. Da oppdaget jeg hvor mye flott som er under havoverflaten, sier Haugen.

- Var dette ved Great Barrier Reef?

- Nei, det var faktisk litt utenfor Brisbane. Jeg ble så fasinert at jeg måtte vise de på land. Nå har jeg gått over til litt mer avansert utstyr, ler hun.

I undervannsfotografering er kunsten å være kreativ.

- Jeg har brukt mye tid til å planlegge. For eksempel hadde jeg planlagt å ta bilde rett mot sola med en dykker som gjorde at solstrålene la seg rundt med en brennmanet i forgrunnen, forteller Haugen.

- Hva hadde du gjort dersom du ikke fant en brennmanet?

- Nei, da måtte jeg gått for plan B.

Les også: Norges beste undervannsfotograf

Nå håper hun flere vil begynne

Ifølge Haugen er Sunnmøre kjent for å være en av de bedre dykkerområdene i landet.

- Jeg vil oppfordre sunnmøringene til å hoppe i havet. Er du interessert i å dykke, ta kontakt med en klubb, oppfordrer hun, og legger til at det er mer liv i havområdene nord for Stadt.