- Dette er ikke en dokumentarfilm, men en katastrofefilm. At evakueringen må skje på ti minutter slik som denne teaseren tyder på, er helt urealistisk.

Det sier Lars Harald Blikra, som er sjefingeniør og geolog i NVE.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Han ble kjent for folk flest da man fryktet at fjellpartiet Mannen skulle rase ut i november i fjor. Nå er en ny teaser til katastrofefilmen «Bølgen» klar.

I filmen raser fjellpartiet Åkneset ut i Storfjorden, slik at en flodbølge flommer inn over bygdene rundt fjorden. Hovedkarakterene befinner seg i Geiranger. Blikra sier folk må ta realismen i filmen med en klype salt.

- Det tror jeg også de som bor og jobber i området vil gjøre, for de vet så mye om både Åkneset og evakueringsplanen knyttet til et eventuelt ras. Kanskje blir folk som ikke bor her mer skremt, tror Blikra.

Forvarsler

Blikra sier at fjellet ikke oppfører seg slik at et ras kan komme så plutselig som i «Bølgen».

- Vi kommer til å få mange forvarsler før et eventuelt ras kommer, og da tenker jeg ikke på fugler som stikker av, sier geologen, og legger til:

- Hvis det kunne komme så raskt som i «Bølgen» hadde det ikke vært grunnlag for å overvåke området.

Trygg fjord

Blikra deler oppfatning med fylkesberedskapssjef Ketil Matvik Foldal.

- For å kunne etablere den beredskapen vi har rundt Åkneset i dag, måtte vi vise at det er mulig å varsle minimum 72 timer før raset går. Evakueringen skal kunne gjennomføres på tolv timer. Dette er en forutsetning for at livet går videre som normalt langs bygdene i Storfjorden, sier han.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Foldal og Blikra legger begge vekt på at all erfaring viser at det vil være mye bevegelse før et eventuelt ras faktisk kommer.

- Jeg vil gå så langt som til å si at Storfjorden nå er en av de tryggeste fjordene i Norge man kan bo ved. Her har vi overvåking. Det er mer grunn til å frykte at et ukjent fjellparti går i en fjord der vi ikke har etablert varsling.

Rolig

Blikra mener en av de største utfordringene i kommunikasjon med publikum nå, er at folk må forstå hvordan et fjell kan oppføre seg.

- Det var mye oppmerksomhet rundt Mannen, som vi vet stoppet opp. Dette kan skje ved Åkneset også. I verste fall må folk evakuere, for så å flytte tilbake til husene sine igjen. Om det skjer er det en utfordring, men det kan skje.

Geologen forteller at Åkneset for øyeblikket har liten bevegelse.

- Det har vært lite snø, med påfølgende beskjeden smelting, så nå står fjellet relativt rolig.

Tillit

Blikra innrømmer at han er spent på hvordan «Bølgen» blir.

- Ja, det er jeg absolutt. Jeg håper at vår kommunikasjon med publikum har vært god nok. Nøkkelordet er tillit, at folk stoler på at de vil få beskjed om raset kommer.

Også fylkesberedskapssjefen er spent på filmen.

- Ja, jeg har en faglig legitim grunn til å være interessert, så det blir spennende å endelig få se resultatet, sier Foldal.

Filmen har premiere 28. august i år.

<strong>Skremmende:</strong> Folk flykter fra flodbølgen i filmen «Bølgen», som har premiere 28. august. Foto: Fantefilm