Planen så langt er å lansere den nye sjukehussenga i begynnelsen av av 2019. Dette er en sjukehusseng som skal være bedre enn alle andre sjukehussenger. Selve senga er laget i en lab i Ålesund.

– Den er ikke 100 prosent ferdig. Det er heller ikke målet, sier Furnes.

Testes ut i Toronto

Om halvannen uke sendes senga til Toronto i Canada der over 50 sjukepleiere og leger skal teste ut senga gjennom en såkalt strukturert test som skal vise om de er på riktig spor.  Studiet varer i et par uker. Åtte personer fra Ably Medical skal også være med når de kjører studiet.

– Det skal gi oss et kjempegrunnlag for å sette oss ned for å finne ut hva vi skal ha med og ikke ha med.

Basert på tilbakemeldingene lager vi en ny seng som skal til en demostudie i Toronto på slutten av året der vi fryser designet. Så gjenstår en test på fire sjukehus, som er enda mer knyttet til målet som skal vise at dette er en seng som er bedre enn alle andre sjukehussenger i verden, sier Furnes.

Godkjennes i Canada

Han viser til at helsemyndighetene i Canada også ser at dette er en seng som kan endre hverdagen både for personell og pasienter. Og at det er høye forpliktelser på alle nivå for dette.

Første produktserien blir godkjent i Canada. Det har med regelverket å gjøre. Det skjer i løpet av 2019. Da kan vi gå ut med senga. Den lanseres i 2019, sier Furnes.

Nå har de klart å hente inn kapital. Det har også i stor grad skjedd på Sunnmøre.

Skalerer for produksjon

– Målet var å finne investorer som hadde kunnskap til å hjelpe oss videre til å ta produktet på industrisiden og skalerede det for produksjon.  Vi har en veldig forkjærlighet for Sunnmøre og ser kompetansen innen møbel og det maritime og ser at produksjon av sjukehusseng kan være helt naturlig her. Samtidig er helseteknologi noe helt annet.

Furnes peker på at medisinsk teknologi har direkte innvirkning på livskvalitet. Den nye sjukehussenga må gjennom godkjenning og sertifiseringer der det kan være vanskelig å bevise økt livskvalitet.

– Derfor har også Ably Medical knyttet il seg ansatte innen helse og teknologi, sier han.

– De nye investormidlene går til ansettelse og å hente kapital til produksjon, skalering og større volum på salg.  Det er veldig ressurskrevende å utvikle sjukehussenga samtidig er markedet veldig stort. Norge eksporterer årlig helseteknologi for 23 milliarder kroner årlig.

Strengt regelverk

Furnes sier det er utfordrende, men også interessant at det er så mange regulatoriske hindringer.

– CE merket for å selge produktet i Europa og er en veldig konservativ merkeordning. Mens det i Canada, USA og Japan er en ordning der du kan lage 500 senger i året til lavere godkjenning mot å få produktet ut i markedet for en bedre godkjenning i neste runde. Sengene kan produseres i Norge for Canada, men canadierne må godkjenne senga for trygg bruk osv, før den tas i bruk i Canada, forklarer han.

– For oss er det viktig å få sengene ut til markedet og testet ut operativt. Samtidig som vi er på sporet til å bygge norsk helseindustri på Sunnmøre. I tillegg må vi få til det regulatoriske for å kunne selge sjukehussenga i stort volum.  Det gjør det enda viktigere for oss å fokusere på Canada og ikke Europa først.

– Mange som heier på oss

– Det er stor optimisme fra alt og alle. Vi gjør noe veldig viktig. Det er veldig mange som heier på oss, også i helsevesenet. Statsråd Bent Høie er vår største fan og ser at dette er et prosjekt det kan bli industri av. På en dialogkonferanse om sjukehusinnkjøp spredte Høie det gode budskapet om oss.

Dette er snakk om systemisk endring på sjukehuset som skaper ekstra mye oppmerksomhet. Vi tenker holistisk hvordan det er å jobbe på sjukehus, og at dette ikke er en plass for oppbevaring av folk. Derfor får vi også så mye tilbakemeldinger. Alle føler seg hørt.

Vi tror vår seng blir en game changer både i forhold til måten helsepersonell jobber med pasientene på, der jobben til to personer kan gjøres av en, pluss at det handler om hvordan livskvaliteten blir til de som bruker senga.

Vi prøver å gjøre det på en riktig måte. Dette er en global utfordring, kompleks, og som tar tid å utvikle. Et kjempeansvar. Det er virkelig ikke en lett oppgave å redefinere hvordan en seng skal være. Vi er på sporet og vi klarer å levere på milepælene, konstaterer Kjell-Are Furnes.