I Sunndalsøra ble det målt 18,1 grader fredag morgen. Det er den høyeste temperaturen som er registrert i Norge i slutten av desember.

Det var varme fønvinder som sendte temperaturen rett til himmels i landsdelen. Fredagsnattens temperatur er også bare 0,2 grader fra varmerekorden for desember for Møre og Romsdal. 1. desember 1998 ble det registrert 18,3 grader på Sunndalsøra.

– Det er gjerne der og i Tafjord vi får slike målinger og enkelte andre steder i Møre og Romsdal. Det er et uvanlig vær, men samtidig er det relativt vanlig at du kan oppleve veldig varme dager i desember i dette fylket, men kanskje ikke akkurat så varmt som i dag, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kraftig temperaturstigning

Også andre steder i fylket ble det natt til fredag målt svært høye temperaturer til årstiden å være. I Tafjord ble det registrert 16,8 grader, Marstein hadde 16,3 grader, Valldal 14,4 grader og Linge 14,3 grader.

Den laveste temperaturen i landet natt til fredag ble målt til minus 8,2 grader på Høydalsmo i Telemark.

Været gjorde også krumspring østafjells der varm luft i høyden slo ned i lavlandet enkelte steder og førte til voldsomme temperaturstigninger på rekordtid. I Nesbyen spratt gradestokken opp ti grader på en time. Det er likevel et godt stykke fra nyttårsaften 2010 da temperaturen steg med 18 grader på en time i Gulsvik i Buskerud.

– Akkurat nå er det veldig mild luft over det meste av landet, men det skal bli kjøligere i dagene som kommer. Vi har nå en varm sørvestlig luftstrøm som går over til en kjøligere nordlig luftstrøm, sier Larsen.

Fare for ras og flom

De siste ukene er det kommet en rekke advarsler fra forskjellige etater om både kraftig vind, høye bølger, jord- og snøras og store nedbørsmengder. Fredag sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut flomvarsel for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. Det var allerede utstedt jordskredvarsel som opprettholdes. Begge varsler er gule, det nest lavest av fire aktsomhetsnivåer.

Flere av fylkesveiene i Sogn og Fjordane ble fredag stengt på grunn av rasfare, jord- og snøras, og i Nordland sør for Bodø bes folk holde seg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred.

Det er også fare for at store naturlig utløste skred kan forekomme og nå ned til veier og bebyggelse.

Innstilte båtruter

Fredag ble også flere hurtigbåt- og ferjeavganger i Trøndelag og Nordland innstilt. Deriblant hurtigbåtavgangen fra Trondheim til Kristiansund. Ferja mellom Bodø og Moskenes og Bognes og Lødingen i Nordland ble innstilt på grunn av sterk vind.

Det blåser opp til liten til full storm på kysten natt til nyttårsaften.

– Det blir mye vind kommende døgn i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, men det roer seg en del til kvelden nyttårsaften. Orkanen på Stad roer seg i løpet av dagen, men det vil fortsatt være mye vind der, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen.