To nye kommuner har kommet inn på Fylkesmannens Robek-liste fra årsskiftet: Ålesund og Volda. Det er nå åtte kommuner på denne lista, de fleste fra Sunnmøre.

Men på den positive siden, forsvant Vestnes og Vanylven ut av«verstinglista i løpet av fjoråret.

Gjør som flere enn 20.000 andre - like smp.no på Facebook

Svarteliste

Robek betyr Register for betinget godkjenning og kontroll. Det betyr at kommunene er satt under administrasjon av Fylkesmannen.

Dette er en statlig svarteliste over kommuner som ikke har klart å holde stramme nok tølyler på egen økonomi. Låneopptak og investeringer som medfører langsiktige utgifter må nå godkjennes av Fylkesmannen.

Bekymret for Ålesund

For Volda blir oppholdet på denne lista kortvarig, mens Ålesund må belage seg på fire år med stramme tøyler fra og med 1. januar i år.

Først ved utgangen av 2018 kan Ålesund frigjøre seg fra en strengere statlig kontroll med økonomien, slik nedbetalingsplanen er opplagt.

– For Ålesund er det for høyt forbruk over tid som har skapt problemene som nå må ryddes opp i. Samtidig ser vi at de store bykommunene sliter som følge av forholdsvis mindre overføringer fra Staten enn de små kommunene. Hadde Ålesund fått en forholdsmessig like stor overføring fra Staten som Stordal, ville ikke Ålesund hatt problemer. Dette vil endre seg når vi får på plass en ny kommunestruktur med større enheter. Da er det en forutsetning at også overføringene til kommunene blir annerledes, sier assisterende fylkesmann Rigmor Brøste til Sunnmørsposten.

Hun er bekymret for at Ålesunds plass på Robek-lista virker avskrekkende på nabokommuner som er skeptisk til en sammenslåing med Ålesund, som en direkte følge av kommunens dårlige økonomi.

Lang veg for Stranda

I tillegg til Ålesund og Volda står Gjemnes, Fræna, Hareid, Stranda, Ørsta og Sykkylven på Robek-lista.

Rigmor Brøste sier at Gjemnes, Volda og Ørsta mest sannsynlig blir meldt ut av Robek i løpet av 2015. Stranda har en lang vei å gå, men det går bedre i Standa også nå, legger hun til. Først i 2023 vil økonomien i Stranda være friskmeldt, med den nedbetalingsplanen som kommunen arbeider etter.

Lånegjelda i kommunene Møre og Romsdal ligger 15 prosent høyere enn i landet for øvrig.  Stadig flere kommuner føler seg tvunget til å innføre eiendomsskatt for å få økonomien i balanse.  Antall kommuner med eiendomsskatt i Møre og Romsdal økte fra 19 i 2013 til 23 i 2014.

– Kommunene på Sunnmøre er i ferd med å komme etter når det gjelder eiendomsskatt, sier Rigmor Brøste.

De 23 kommunene som har eiendomsskatt hentet inn 645 millioner kroner i slik skatt i fjor.