– Overgangen til NTNU gjør det enklere for meg, det blir en hatt mindre å forholde seg til, fortalte Kine Berild Nordheim da vi nylig møtte henne på NTNUs nettverksmøte i Ålesund.

Hun er 75 prosent ansatt ved Høgskolen i Ålesund, og 25 prosent ved Ålesund Kunnskapspark (ÅKP).

Fagbrev i hotellfag

Det begynte med fagbrev i hotellfag, bachelor i innovasjon og entreprenørskap, og fortsatte med master i prosjektledelse i England. Deretter endte hun opp i stillingen som entreprenørskapsgartner ved Høgskolen i Ålesund  der målet er å bygge kultur for nyskaping.

– Betegnelsen entreprenørskapsgartner er en fantastisk isbryter, sier Berild Norheim som også har vært styreleder de to siste årene i Ungt Entreprenørskap.

En av 12 deltakere

Etter nesten tre år i jobben på høgskolen ble hun hanket inn i den norske forskerskolen i innovasjon. Her er målet å utdanne kandidater på høgt internasjonalt nivå, samt å rekruttere unge talenter inn i akademia. De er 12 stykker fra 7–8 ulike nasjonaliteter som alle jobber ved universitet eller høgskoler. Foreleserne er kjente kapasiteter fra prestisjetunge universiteter som Harvard, Berkeley, Stanford osv.

– Kapasiteter som eksempel vis harvardprofessor Clayton Christensen som snakker om disruptiv innovasjon. Veldig mange snakker om dette for tiden, sier hun og tror disruptiv innovasjon er blitt et «buzz-ord». Det handler om nyskaping som forstyrrer eksisterende marked og som forbedrer på en uventet måte.

På et hotell i Orkdal

I to år har de tolv hatt i alt 20 ukelange samlinger, en gang i måneden – på et hotell i Orkdal – sammen med kapasiteter som blant andre Christensen. Der har de jobbet med ulike problemstillinger knyttet til virksomheter som Shell, Yara, Statoil, SIVA.

– Dette er ganske spesielt for akademia som blir kritisert for å være avkobla fra virkeligheten, mens vi får være tett på konkrete problemstillinger rundt om i verden, påpeker hun.

Fem bryllup og åtte fødsler

Snittalderen på deltakerne i forskerskolen var 28 år ved oppstart for to år siden.

– Siden da har det vært fem bryllup og åtte fødsler i gruppa, forteller Berild Nordheim som avslutter seks måneders svangerskapspermisjon over jul.

Da eldstemann ble født for to år siden, hadde hun bare tid til de lovpålagte fem ukene med permisjon til mor. Hun har ikke gått glipp av en eneste av ukessamlingene i forskerskolen. Men så har til gjengjeld barnefaren hatt permisjon i 14 måneder. Både han og eldstedattera har vært med på reisene.

Doktorgrad om innovasjonsproseser

Nå er hun halvvegs i doktorgraden som handler om tillit og hvordan det påvirker innovasjonsprosessene.

Akkurat nå skriver hun en artikkel om hvordan klyngetilhørigheten i den maritime næringa påvirker hvordan kunnskap deles.

Hypotesen er at tillit er avgjørende for å få hurtighet i innovasjonsprosessen. Og hurtighet er essensielt.

Imponert over NTNU-fusjonen

Hun sier ingen vet om NTNU-fusjonen blir en suksess.

– Men jeg har lest en del forskning om slike prosesser og er imponert. Som ansatt er det utrolig interessant å se at de klarer å jobbe veldig inkluderende og grundig. Det er forståelig at noen frykter at Ålesund skal bli en filial. Jeg gjør ikke det. Vi har noe de ikke har: Vi er mye tettere på næringsliv og arbeidsliv. Vi er råere, sier hun.