- Jeg tror han kommer til å nærme seg tradisjonell økonomisk politikk på mange områder. Det som kan skje, er at han vil skattlegge amerikanske oljeselskaper mindre. Det kan føre til økt oljeutvinning. Det vil gi lavere oljepriser, og dermed lavere oljeinntekter til Norge, sier Grytten til smp.no.

Ikke overdrive effekt

Utfordrer Kina

- Kina, derimot, kan  kanskje forvente å få det litt tyngre. Nå er ikke Trump den første som har signalisert økte tollbarrierer overfor Kina, men der tror jeg han kommer til å holde ord. Det gjelder alle som er proteksjonistisk overfor USA, sier Grytten.

Han tror ikke Norge blir rammet.

- Han har jo sagt at han skal behandle "sine venner" veldig godt. Norge er jo en venn.

Ikke til å bølle med

-Er Putin også en venn?

-Det er et veldig godt spørsmål. Det kommer an på hva Putin vil gjør. Jeg tror han skjønner at han har å gjøre med en person som han ikke kan "bølle med". Samtidig har jo republikanerne flertall både i Senatet og i Representantenes hus.

Sparebanken ikke overrasket

Ikke langvarig reaksjon Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre er ikke overrasket over at markedet har reagert som det har gjort.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre er ikke overrasket over at markedet reagerer på presidentvalget.

-Markedet forventet at Clinton skulle vinne. Det vil alltid komme reaksjoner på slike overraskende endringer som valget viste, sier Inge Furre til smp.no.

Børsene i Asia sank raskt da resultatet av presidentvalget i USA ble klart. Furre konstaterer at markedet har roet seg ganske kraftig utover formiddagen i dag.

Ikke langvarig

-Det er det vi alltid erfarer. Markedet roer seg raskt etter overraskelser. Det samme skjedde etter Brexit. Tidlig på kvelden i USA var det ventet en nedgang på tre prosent på børsen, men jeg tror ikke det blir veldig sterke og i hvert fall ikke langvarige reaksjoner i markedet, sier Furre.

Kortsiktig fenomen

-Kan dette føre til svekket oljepriser, svekket krone og dermed oppgang for norsk eksport?

-Det vil også være et kortsiktig fenomen. Mange av de reaksjonene vi ser i rente- og valutamarkedet i dag er veldig kortsiktige. For alt det jeg vet kan det snu i USA i løpet av kvelden. Det er ikke mulig å trekke noen konklusjoner om framtiden ut fra det som har skjedd i finansmarkedene.

Langsiktig omlegging

-Kan vi vente en ny økonomisk politikk med Donald Trump?

-Han har jo fått flertall også i Kongressen, så det blir nok en langsiktig omlegging av den økonomiske politikken. Han har jo snakket om proteksjonisme, avvikling av handelsavtaler med mer. Det blir nok endringer, men hva som blir fasiten på Trumps seier, kan vi ikke være i nærheten av å vite nå. Han blir jo innsatt 20. januar og så starter arbeidet med å legge om politikken, sier Furre.

-Noen dramatikk på kort og lang sikt har jeg ikke noe tro på. Han er vel interessert i å holde aktivitetsnivået og inntjeningen oppe i amerikanske bedrifter, sier Furre, som mener markedene gjør rett i å roe seg ned.

Ekornes spent

Eksport Finansdirektør Trine-Marie Hagen i Ekornes ASA følger spent med på om valget i USA får følger for forbrukermarkedet.

- Vi er selvfølgelig som alle andre spente på følgene av det amerikanske valget. Vårt salg påvirkes av hvordan konsumentene har det. Dersom det blir endringer i forbruk, så vil jo vi bli påvirket av det. Hvor store endringene blir, kan jeg ikke spå noe om, sier finansdirektør Trine Marie-Hagen i Ekornes til smp.no.

OK salg i USA

- Økonomien i USA har vært stigende. Hvordan har det påvirket salget til Ekornes?

- Det har ikke vært så verst for oss i USA pr. tredje kvartal, som er det siste vi har gått ut med eksternt. Det er helt riktig at det generelle markedet, slik vi har oppfattet det, har gått bra. Det blir spennende å se framover.

Ikke spå

Hva med mer proteksjonistiske holdninger?

- Vi er spent på eventuelle endringer, men det er vel andre som er bedre enn oss til å spå om hva som eventuelt kommer, sier finansdirektør Trine-Marie Hagen i Ekornes ASA.