-Vi har ikke funnet noen som har starta med noe tilsvarende, og da var det bare å kaste seg ut i det, forteller Victoria Stokke (26) fra Ålesund.

Sammen med kompanjong Ida Hexeberg Rustad (30) har hun nylig etablert firmaet Myldregard. De begynner i det små med import av matprodukt med insekt i til norske forbrukere, og på sikt vil de starte med oppdrett av grashopper og larven mjølmums.

Felles tankegods

Stokke og Rustad har gått rundt på hver sin kant og fundert på muligheta for at norske forbrukere skal få tilgang på matprodukt med insekt i. De tar begge to en master i industriell økologi på NTNU i Trondheim, og deler felles tankegods om bærekraftig og klimavennlig produksjon.

Ifølge Stokke har de nå fått på plass godkjenning fra Mattilsynet om å importere rista grashopper og mjølmoms i snackspakker, sjokolade og kjeks som inneholder insekt og proteinbarer med insekt i, utvikla av islandske gründere.

-Vi ønsker å komme i gang og mjuke opp markedet først, sier Stokke.

Kontakt med restauranter

Når de er ferdige med masteren om ett års tid håper de at de skal være klare til å starte med oppdrett, såframt det formelle regelverket er på plass. De har allerede vært i kontakt med en restaurant i Trondheim, som ønsker å bruke ferske insekt til å lage matretter av.

- Hva med Ålesund, har du sjekka interessa i fødebyen din?

- Siden vi bor i Trondheim, er det der vi har fokuset nå. Men jeg har lyst å flytte tilbake til Ålesund, og ønsker å starte oppdrett av insekt her også, sier Stokke. Hun håper at også restauranter i Ålesund vil kunne fatte interesse for å bruke insekt i matlaging.

På grunn av miljøhensyn ønsker ikke gründerne at insekta skal være for langreiste. Insektoppdrett er blant anna vanlig i Nederland, og råvarene blir brukt i produkt også i andre europeiske land.

I mange østlige land har det lenge vært vanlig å bruke insekt som menneskemat, og de ser fordeler som høyt proteininnhold, samt at tilgangen er god og at insekt trenger lite fôr og landareal.

Les mer i papirutgava til Sunnmørsposten 22. juli.