Sandberg er etter eget utsagn ikke ferdig i offentligheten, selv om han mandag gikk av både som fiskeriminister og som nestleder i Fremskrittspartiet etter massiv kritikk og flere sikkerhetsbrudd.

Heller ikke opposisjonen på Stortinget slipper Sandberg-saken. Ap, SV, KrF, MDG og Rødt sitter alle med ubesvarte spørsmål etter at statsministeren har svart på brev fra Stortinget og på spørsmål fra journalistene i statsministerboligen mandag.

– Uheldig og kaotisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener saken føyer seg inn i et mønster der det tas for lett på krav til sikkerhet og beredskap.

– Det som har utspilt seg, blant annet av manglende etterlevelse av sikkerhetsbestemmelser og de interne motsetningene mellom en statsråd og en statssekretær (Sandberg og hans fraseparerte kone Line Miriam Sandberg, red.anm.), etterlater et inntrykk av ganske kaotiske tilstander, oppsummerte Støre etter Solbergs pressekonferanse mandag ettermiddag.

Per Sandberg takket ifølge TV 2 nei til fire sikkerhetssamtaler med PST i forkant av turer til Kina og Russland.

Ap vurderer om Sandberg-saken bør bli en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Støre sier det kan bli aktuelt å stille nye spørsmål.

Samlet vurdering

Sandbergs avgang kommer etter at han dro på ferie Iran uten å orientere Statsministerens kontor i forkant, slik reglene sier. Sandberg tok også med jobbtelefonen, både til Iran og på en jobbreise til Kina. Begge deler er i strid med råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Sandberg har selv bedt om å få gå av. Det mener jeg er en riktig avgjørelse, sier Solberg.

På spørsmål fra NTB om hva som har endret seg etter hennes uttalelse under Norway Cup om at alle kan gjøre feil, svarer hun kun generelt:

– Det er kommet nye opplysninger. Beslutningen er ut fra en samlet vurdering.

Vaktskifte: Avtroppende fiskeriminister Per Sandberg overleverte nøkkelen til påtroppende statsråd Harald Tom Nesvik. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ubesvarte spørsmål

Det vil verken SV eller KrF slå seg til ro med.

– Ubesvarte spørsmål gjenstår. Blant annet hva slags sikkerhetsrisiko Sandbergs kontakt med Iran og besøk til Kina eventuelt har påført Norge. Dette er nøkkelspørsmål jeg ønsker å stille som medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Komitékollega Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at saken har avdekket en elendig sikkerhetskultur i regjeringen.

– SV tar denne saken til kontrollkomiteen, sier han til NTB.

Stolt statsminister

Statsministeren er derimot stolt av regjeringens arbeid med sikkerhet.

– Det kan nok komme oppfølgende spørsmål om denne saken. Men jeg mener tydelig at vi tar sikkerhet på alvor, sier hun.

– Vi gjør ellers veldig mye på beredskap, noe også Riksrevisjonens rapport viser. Vi er ikke i havn, men jeg ser fram til å svare Stortinget i høringen om objektsikring. Jeg er stolt av det arbeidet vi gjør på sikkerhet, sier Solberg.

Sandberg varsler mer

Sandberg sier han og kjæresten vil komme med nye opplysninger tirsdag.

– Det er litt andre dimensjoner i denne saken, og det har jeg og ikke minst Bahareh Letnes behov for å konfrontere dere med, sa han rettet mot journalistene.