Nervepirrende og velgjort

Bølgen innfrir forventningene og tegner et skremmende scenario av hva som kan skje den dagen skredet går.

5

Bølgen

Norges første katastrofefilm legger lista høyt

Roar Uthaug, Manus: John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg

Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Arthur Berning, Fridtjov Såheim

Katastrofefilm

Filmen åpner filmfestivalen i Haugesund søndag

15

Katastrofefilm der det går et skred fra Åkerneset. Denne lager en stor flodbølge som skyller inn over Geiranger.

Kultur

Forventningene til Bølgen har vært skrudd til himmels etter at Fantefilm for over tre år siden varslet at de ville lage katastrofefilm fra Geiranger. Handlingen er lagt rundt en ventet katastrofe – hva som skjer den dagen raset fra Åkernesremna går og skaper en gigantisk tsunami som skyller innover land.

Den grove delen av handlingen har vi visst om lenge. Likevel lykkes filmskaperne i å bygge opp spenningen før bølgen faktisk kommer. Det er godt gjort. Filmen før raset går har nok av nervepirrende scener.

Troverdige karakterer

At filmskaperne, med regissør Roar Uthaug i spissen, lykkes med dette, skyldes blant annet at det er det gjort godt manusarbeid av John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg.

Filmen problematiserer hvordan en katastrofe kan få fram det beste og det verste i folk. Hvordan noen blir lammet av angst, mens andre blir kalde og rolige.

Hovedkarakterene er troverdige, og det skapes spenninger mellom dem som utfordrer grunnleggende menneskelig adferd. Familien vi blir kjent med består ikke av perfekte mennesker, men er karakterer av kjøtt og blod, mennesker vi tror på og kan relatere oss til.

Gjennom filmens løp utvikles det som kan tolkes som et litt anstrengt forhold mellom far og sønn. Likeledes utvikles forholdet mellom mor og sønn, aller mest på grunn av en handlekraftig og sterk mor som gjør det hun må i en kritisk situasjon.

Rå heltinne

Ane Dahl Torps karakter Idun, er nemlig en katastrofeheltinne av det solide slaget. Fans av de opprinnelige Terminator-filmene vil nok trekke paralleller til Sarah Connor. Dette er en kvinne som gjør det hun må, koste hva det koste vil. Karakteren overrasker med sin råhet ut i filmen, særdeles velspilt av Torp. Velspilt er også karakteren til sønnen i filmen, spilt av Jonas Hoff Oftebro, og datteren, spilt av vesle Edith Haagenrud-Sande.

Iduns karakter er imidlertid ikke det eneste som minner om ting du har sett før. Bølgen er en katastrofefilm tro mot sjangeren. Vi opplever et kappløp med tiden, og avgjørende sekunder føles lange som vonde år. Filmen inneholder alt den skal inneholde – spenning, klisjeer, imponerende effekter, thrillerelementer og konflikt mellom karakterene. At alt, bokstavelig talt, er badet i vakker sunnmørsnatur trekker heller ikke ned.

Filmens helt og far i familien er geologen Kristian, spilt av Kristoffer Joner. Han kjemper hele tiden for å bli trodd. Kristians irriterende sjef Arvid, godt spilt av Fridtjov Såheim, nekter å innse at katastrofen er i ferd med å skje. Som seg hør og bør viser det seg etter hvert at Arvid er god på bunn. Kristoffer Joners sedvanlige nervøst-energiske spillestil er perfekt til rollen som Kristian.

For lite vann

Når det gjelder effektene er det lite å utsette på dem. Bølgen er så bra som varslet. Likevel, filmprodusentene har kanskje skrudd forventningene til selve bølgen litt høyt, for da den hadde skylt innover land, kunne jeg ikke unngå å føle meg litt snytt. Var dette alt? Jeg kunne tenke meg at det, i enda større grad, ble dvelt ved selve bølgen, og hvordan den rasker med seg alt den treffer på sin vei.

Alle intervjuer, alle forhåndsomtaler, som er gjort i forkant av Bølgen har i det hele tatt handlet mye om vann. Sett i det perspektivet er det for lite vann i filmen. De klaustrofobiske svømmescenene under vann er også skuffende raskt overstått.

En annen ting som trekker ørlite ned, er geologenes hjelpeløse famling like før raset går. Plutselig finner de ut at fjellet trekker seg sammen og ikke utvider seg før et ras. Jeg håper og tror at virkelighetens geologer har litt bedre kontroll. Her kunne manus hatt en mer troverdig forklaring.

Spenning helt til slutt

Dette sagt, Bølgen er en glimrende katastrofefilm. Etter at tsunamien har nådd Geiranger fortsetter spenningen, og den holder seg helt til den forløsende sluttscenen. Da får vi også et glimt av Geiranger, utradert og strippet. Sterkt og trist.

Bølgen er en god filmopplevelse. En god, men skremmende, film. At den har fått 15 års aldersgrense er ikke uten grunn. Man skal evne å skille mellom film og virkelighet før man benker seg på kinoradene.

Ordinær norgespremiere er fredag 28. august.

- 26. august er det førpremiere i Bygdekinoen i Geiranger.