– Vi ser at det blir verre og verre å nå ut, og at det blir færre og færre på konsertene, sier Grethe Solevåg Andersen som er leder for Aalesunds Ungdomsmusikkorps.

– Vi har merka det spesielt de fem siste åra. Vi har gått fra å spille for fullstappa kirke, til å nå ha godt med plass mellom rekkene. Korpset har fast konsert i Ålesund kirke hvert år i desember, og er en av få julekonserter som er gratis. Under konsertene holder de kollekt der midlene går til Menighetspleien i Ålesund, som takk for lån av kirka.

– Det er jo et tapsprosjekt, men vi velger å gjøre det fordi mange konserter koster mye. Vi vil gi et tilbud til flere, sier Solevåg Andersen.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen

Billettsalg for flere millioner

Tradisjonell konsert: Aalesunds Ungdomsmusikkorps har i «alle år» holdt gratis konsert i Ålesund kirke. ?Her fra 2009 der de hadde med seg et sammensatt mannskor.

En oversikt Sunnmørsposten har laga over kirkene og kulturhusa i Ålesund viser at det er over 15.000 julekonsertbilletter i omløp den siste måneden før jul. Om alle de tilgjengelige billettene blir solgt til fullpris vil det utgjøre over fire millioner kroner.

Rein Alexander er en av de store aktørene på julekonsertmarkedet. Han har fullt program i desember, men avviser at juleturneer er «big business».

– Viktig tid: Den årlige juleturneen er veldig viktig for Rein Alexander personlig. Helt siden oppveksten har han vært vant med å reise Norge rundt, både som Sølvgutt og i senere tid som egen artist.

– Da juleturneene starta opp for noen år tilbake var det nok mer å hente. Nå er «alle» artister, men det syns jeg bare er fint. Julekonserter er ikke noe som betaler mye. Ingen blir rik på slike turneer, sier Rein Alexander, og legger til:

– For å si det slik så har jeg de siste åtte-ni åra har tjent mer på å synge et par julesanger på to-tre julebord for næringslivet, enn på hele juleturneen til sammen. Jula er, i likhet med sommerhalvåret, den tida Rein Alexander jobber mest. Han sier han føler seg privilegert som får reise rundt i hele landet med musikken, slik han har vært vant med siden bardommen da han gjerne hadde 30 konserter hver desember med Sølvguttene.

– Jeg har gitt klar beskjed om at vi reiser på turné så lenge det går rundt. Det stiller jo meg selv i faresona for å ende opp med å ikke få betalt, men så lenge jeg får stå og synge for dem som ønsker å høre på, så skal jeg sove godt om natta.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook

Booket kirke i mai

Merete Brandal og Bjørn Holum har i år bestemt seg for å dra på egen juleturné for første gang på 12 år.

Første på 12 år: Merete Brandal og Bjørn Holum legger ut på det hun kaller «kortreist turné» i desember. De skal besøke kirker både i Gursken, Hareid, Ørsta og Ellingsøy.

– Det er en fin tid å reise på turné. Det er mange om beinet, men det er bra å ha litt å velge i også mener Brandal. For henne og Bjørn Holum er musikken en lidenskap som dyrkes på hobbybasis.

– Vi gjør det ikke for å tjene de store pengene, men vi håper vi iallfall klarer å gå i null. Duoen skal holde konsert både i Gursken, Hareid, Ørsta og på Ellingsøy. Kirkene ble booket så tidlig som i mai.

– Vi har valgt å holde oss unna de største kirkene hvor de største turneen oftest er innom. Vi har heller lyst å være med på å spre litt julemusikk i distriktet, sier Brandal.

Ikke på julebølga

En av dem som ikke har valgt å hive seg på julekonsertbølga er Terminalen.

– Det er vel kanskje litt tilfeldig, men samtidig forklarer det seg litt selv siden julekonserter ofte gjør seg best i kirkene, sier Ante Giskeødegård.

– Dere ser ikke på det som en stor businessmulighet?

– Skal vi holde julekonserter så må det være for å få det til å gå rundt, det er alltid det som er målet. Det er mye business i mange av de store konsertene, men jeg ser ikke det gale i det. Det er jo bra at artister tjener penger.

<strong>Korps:</strong> Leder i Aalesunds Ungdomsmusikkorps, Grethe Solevåg Andersen.