– Jeg reiste i utgangspunktet til Bergen fordi jeg ville studere på NHH. Det var planen, men jeg fant kjapt ut at det ikke var for meg. Etter hvert ble jeg mer interessert i kunst og kultur, sier Raabe.

Ett år senere hadde han sluttet på NHH og begynt på Universitetet i Bergen. Han hadde også begynt å bli kjent med musikkmiljøet i Bergen. Et miljø som de siste årene har produsert en rekke kjente artister.

stolt: Før jul hadde Tellef Raabe og søstera Sigrid intimkonsert på Terminalen. Han røper at han håper å spille i Ålesund igjen i løpet av våren.

– Musikkmiljøet her er veldig kjekt. Jeg opplevde det som utrolig inkluderende og imøtekommende. Da jeg flytta hit kjente jeg ingen, men i løpet av kort tid fikk jeg venner som var musikere. Jeg fikk kjapt på plass band, og siden har det ballet på seg. Nå har jeg et utrolig flott og profesjonelt apparat rundt meg, og venner som også holder på med kunst og kultur.

Han sier at han har jobbet hardt og målrettet, og etter hvert har ting falt på plass. Det kan han trenge nå. Fredag slipper han sitt debutalbum «idiographic». Men vegen dit har tatt noen år. Albumet speiler den tiden som har gått.

– Tematikken er ganske varierende. Det er låter om oppveksten i Ålesund, mobbing, søskenforhold, ekskjærester, one night stands, om å være forelsket. Fellesnevneren er vel relasjoner. Det låter annerledes og nyskapende. Absolutt veldig meg!

I 2014 spilte Tellef Raabe lunsjkonsert på smp-scena. Se opptaket her.

Reisen

Fra han var 17 til 19 gikk Raabe på Atlantic College i Wales.

– Det var der jeg fant ut hvordan jeg ville utvikle meg, jeg tok gitartimer og spilte masse musikk. Det var også der jeg skrev «it`s tranger than the rest», avslutningssporet på den nye plata. Jeg er veldig rar, jeg er jo det, men det er ikke dét tittelen spiller på. De aller fleste låtene mine handler om relasjoner på et vis. Denne handler om ikke å kunne være der for noen du er glad i, en følelse av utilstrekkelighet når man ikke klarer å nå gjennom og være der for noen som har det tøft.

Etter to år i Wales valgte han å takke nei til University of Camebrige og reiste til Paris.

– Jeg var praktikant i det franske kulturdepartementet. Det var et spennende miljø, men jeg opplevde det som litt ensomt. Jeg var den eneste under 40 på arbeidsplassen. Det ble til at jeg skrev mye musikk i den perioden.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Lykkelig

Arbeidet med «idiographic» starta i Bergen i 2013. Nå har han rukket å bli 25 år, og ifølge ham selv har han aldri skrevet mer optimistisk musikk enn det han gjør nå.

– Det er en utvikling som kommer av at jeg har det veldig bra for tida. Jeg er rett og slett forelsket!

– Så hva er sivilstatusen?

– Jeg har samboer. Eller, vi bor i kollektiv i lag. Men jeg traff henne ikke på andre siden av gangen, ler han.

I kollektivet bor også søstera Sigrid. Hun er også musiker, og bidragsyter på det nye albumet. De to har et tett forhold.

– Sigrid er med på to sanger på albumet. På sangen «Sisters» synger hun noen vers, mens på «flying on the ground» korer hun. I mars skal jeg ha tre konserter i Tyskland, der skal hun være med som pianist og korist. Vi er bestevenner, men fungerer også veldig bra som profesjonelle partnere, forteller storebroren.

(fortsetter under bildet)

Søsken: Sigrid Raabe dukker også opp på det nye albumet. Ett av temaene på det nye albumet er også søskenforhold.

Flytende overganger

Samtidig som Raabe arbeider med musikken, noe som er hovedprioritet, har han ikke helt gitt opp studiene heller, selv om det kommer i andre rekke.

– Nei, jeg tar en dobbel bachelor i organisasjonspsykologi og medievitenskap. Jeg liker å studere, så er det jo en hobby også. Det er et viktig poeng om livsstilen min. Det er en flytende overgang mellom jobb og fritid. Jeg er brennende engasjert uansett.

Også navnet på den nye plata er hentet fra den akademiske verdenen.

– Idiographic er et akademisk begrep for ikke-eksakt vitenskap. Det dukket opp i ei forelesning. Jeg ble veldig nysgjerrig på det, ordet smakte godt. Hvis man ikke kjenner betydningen kan det tolkes på flere måter, det syns jeg er fint. Og sangene på albumet er jo et forsøk på å beskrive relasjoner, noe som heller ikke er en eksakt vitenskap, forteller Raabe.

Etter albumslippet blir det turné både i Norge og utenlands, men først blir det feiring i Bergen.

– Jeg kommer til å feire i Bergen. Jeg syns det er fortjent å sprette champagnen da.

Les flere kultursaker her