Det mener Kjell Arne Årseth og Bent Erik Myrvoll som er eksperter på restaurering av fresko og kirkekunst.

– Freskoen er ikke blitt reingjort siden den ble ferdig i 1928. Nå er den temmelig nedstoa av levende lys, koks- og kullfyring som tidligere ble brukt til oppvarming av kirka. Freskoen er et klenodium som bør komme mer til sin rett, mener Kjell Arne Årseth.

De siste ukene har han og Myrvoll jobbet med å reparere skader på freskoen som Martin Enevold Thømt er mester for, og som dekker tak og vegger i kirkens kor.

– Skadene på freskoen var ganske ille. Flere steder var det hull i pussen slik at både motiv og farger var borte og gjorde den kvite murpussen skjemmende synlig, forklarer de.

I samarbeid har Årseth og Myrvoll restaurert skadene i murpussen, blandet fargepigment og malt opp igjen dekor i Enevold Thømts kirkekunst.

– Et par dagers arbeid til så skal vi få koret til se bra ut, lover fagfolkene, som peker på at hele Enevold Thømts mesterstykke i Ålesund kirke kunne sett enda flottere ut om freskoen hadde blitt rensa.

– Da hadde alle fargene blitt lysere og klarere, og selve dekoren hadde kommet mer fram, sier Årseth, som vet hva han snakker om.

Renset prøvefelt

Under arbeidet i kirka har han og Bent Erik Myrvoll rengjort et lite felt av freskoen sju-åtte meter oppe på sørsida av fondveggen.

– Forskjellen er ganske stor, og synlig fra benkene i kirka. Feltet vi har renset viser tydelig hvor nedsota resten av freskoen er, sier de.

Må vente

– Klart det hadde vært ønskelig å få rengjort hele freskoen, men førsteprioritet er å ta vare på konstruksjoner og utsmykking i kirkebygningen. Jeg regner med at rengjøring vil bli gjort, men jeg kan ikke tidfeste når, sier driftsleder i Ålesund kirkelige fellesråd, Atle Sandnes.

Han opplyser at like over påske starter arbeidet med å reparere deler av kirketaket.

– Det kommer til å koste rundt 400.000 kroner, mens restaureingern av freskoen som nå gjøres blir på rundt 150.000 kroner. I år er det disse tiltakene som blir prioritert i Ålesund kirke, sier Atle Sandnes.