Det sier Rune Bergmann, dirigent og kunstnerisk leder for Fjord Cadenza, som åpner torsdag.

Sykkylvingen, som de siste åra har hatt base i Lommedalen utenfor Oslo, og blant annet har vært gjestedirigent for Kaunas City Symphony Orchestra i Litauen i flere år, snakker om sin kommende jobb i Canada, en fireårig avtale som kunstnerisk leder for Calgary Symphony Orchestra, fra sesongen 2017/18.

Ifølge managementet IMG Artists har Calgary Philharmonic Orchestra vært et av de mest toneangivende orkestrene i Nord-Amerika siden 1955, og hatt blant andre Grammy – og Emmy-vinner Roberto Minczuk som dirigent.

Ettertrakta

– Kjemien var veldig god første gangen jeg spilte med dem. Og da jeg fikk beskjed om at de hadde satt opp en ekstrakonsert, noe som er en nokså omstendelig prosess, der de ville ha meg til å dirigere dem en gang til, skjønte jeg hvilken veg det bar. Det var for øvrig på en 17. mai, den første jeg noen gang har hatt utenfor Norge, ler Bergmann, som har visst om tilbudet et års tid.

Den energiske og entusiastiske sunnmøringen er i en bra flyt som han sier. Samtidig med tilbudet fra Calgary fikk han også jobb som kunstnerisk leder for Szczecin filharmoniske orkester nord i Polen, der han begynner allerede neste måned. Avtalen gjelder for to år, med 10 konserter i året.

– Jeg hadde knapt hørt om byen da de kontakta meg. Så viser det seg at de ikke bare har et fullt symfoniorkester på 110 musikere som spilte knallbra, men også et flunkende nytt konserthus, med en akustikk som bare nye Stavanger konserthus og Operaen kan vise til i Norge. Jeg kunne jo bare ikke si nei til det.

Til Hawaii

Om Bergmann tar med seg familien og flytter fra Lommedalen er uvisst.

– Om jeg hadde bodd alle andre steder enn fantastiske Norge, så hadde jeg nok ønsket det. Men vi er godt etablert i Lommedalen, med ett barn i barnehagen og to på skolen.

– Jeg fikk en gang et godt råd, om at skal du flytte til et nytt sted og ta med deg familien, må du i alle fall ha tid til å være der sammen med dem. Kommende år skal han ha 10 konserter i Szczecin, men bare to i Calgary.

– Året etter blir det 10 konserter både i Canada og i Polen på ikke så altfor mange uker, så da kan det bli hektisk pendling. Vi får se, vi har et år å bestemme oss på. Enda en drøm har gått i oppfyllelse nå, forteller han. Nemlig å få reise til Hawaii på dirigentoppdrag.

– De har i internasjonal sammenheng et middels bra orkester i Honolulu, men konkur- ransen for å komme dit er svært stor. Nå har jeg sluppet til. Og dit drar vi hele familien, sier den glade dirigenten.

Stort potensial

Denne uka starter Fjord Cadenza, som Bergmann har hatt ansvaret for de siste åra, og der han flere år på rad har invitert inn Kaunas symfoniorkester. Nå vil han gjerne ha både det polske og det canadiske orkesteret til Skodje.

Han vil gjerne fortsette med Fjord Cadenza.

– Noe av det fine med det som skjer med karrieren min nå, er at det byr på store muligheter også for Fjord Cadenza.

– De siste åra har vi slitt alvorlig økonomisk på grunn av nedgangstider og vanskeligheter med sponsing. Men hvis noen er villig til å satse, slik de gjør både i Szczecin og i Calgary, har Fjord Cadenza alle muligheter til å bli en mye større festival. Med den fantastiske naturen og beliggenheten, er interessen i utlandet for å komme hit veldig stor.

– Jeg har lyst til at Fjord Cadenza skal bli en festival på verdenskartet, sier Rune Bergmann.

<strong>Canada:</strong> Rune Bergmann ønskes velkommen av ordføreren i Calgary, Naheed Nenshi.