Matfestivalen i Ålesund:

Hakallegarden inntar bysentrum

Det blir en smak av Hakallegarden, havet og noe for tørste voksne struper når Matfestivalen starter i Ålesund kommende uke.

SMIL: Frøken Fryd og Arne Evan heter disse to eslene fra Hakkalegarden i Vanylven. De blir kanskje å treffe ved St. Olavs plass når Den norske Matfestivalen åpner i Ålesund kommende uke. De og flere dyr inngår i Barnas Matfestival. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland / Meirenntusenord.com  Foto: Kristoffer Nærø Ytterland / Meirenntusenord.com

Matfestival
  • Den Norske Matfestivalen varer fra 24. til 27. august i Ålesund.
  • Som en del av festivalen er bl.a. også Barnas Festival, Gatefestivalen og en populær Ølfestival.
  • 60 utstillere presenterer sin virksomhet, og det er varierte matretter å få kjøpt midt på St. Olavs plass.
  • Det er tilbud om en rekke seminarer og kurs.
Kultur

– Vi fyller opp bilen og tilhengeren så mye vi får plass til. Det blir et par esler, grisunger uten mor, kyllinger, høner, katt og en hund, sier Aina Moldskred Krakset til Sunnmørsposten.

Hakallegarden i Vanylven har fått tildelt bås på betongdekket over den kommunale parkeringsplassen ved St. Olavs plass i Ålesund. Der vil barn i alle aldre etter tur få slippe inn og hilse på dyra fra torsdag til lørdag. Innslaget blir en del av Barnas festival.

– Det blir ikke storfe! Vi må ha trygge omgivelser, sier festivalgeneral Terje Devold, som mener det er bra at barn får vite hvor maten kommer fra. Et annet innslag for barn er «Havets skattkiste», en videreføring av konseptet Fiskesprell der barn og unge får lære om fisk og fiskemat.


Skal kåre Sunnmøres beste kake

Matfestivalen i Ålesund inviterer kakebakere på Sunnmøre til å lage den fineste og beste kaka.


– Vi har utvidet kapasiteten. Tidligere har pågangen vært for stor. Nå har vi også åpent hver ettermiddag for alle barn som vil være med på Havets skattkiste, sier Devold.

Nytt av året er et gatemarked, et felles område med matutsalg og benker midt på St. Olavs plass. 20 ulike utsalg kan tilby all verdens mat, fra ekte norsk til eksotiske retter.

MAT: Er det noe som er fellesnevner for det brede programmet, må det være Mat. jeg tror vi begynner å nærmer oss det optimale konseptet for Matfestivalen, mener general Terje Devold. 

– Det er all grunn til å legge igjen matpakka hjemme, oppfordrer generalen. Innimellom kan man besøke de 60 utstillerne i gågata. Det er 15 flere enn i fjor, og da har vi sagt nei til 20 som vi mente ikke hadde noe med mat å gjøre, sier Devold, og legger til at man har flytta utstillerne bort fra Skansekaia. Den blir nå åpen for trafikk.

Les også: – Matfestivalen må kunne kalles maritim

Under paraplyen til Matfestivalen blir det også i år en ølfestival, der private ølbryggere torsdag skal konkurrere om beste tyske øl. Fredag blir det en regionalkonkurranse for minibryggerier og lørdag blir det Norsk Ølkveld.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du den nye Ålesund-sida!

Responsen har vært enorm. Det er solgt 900 billetter til ølsmakere. Dette er ikke en festival der man bare skal sette seg ned og drikke øl. Man kan få smake på 200 ølsorter, sier Terje Devold.


Kristine Bakken er blant de mange som har ølbrygging som hobby.  Foto: Privat

Kristine Bakken er en av dem som har ølbrygging som hobby.

– Til nå har jeg vel brygget 400 liter med øl i garasjen. Det er fint å kunne gi bort når vi har venner på besøk, sier Kristine Bakken, som gleder seg til konkurransen.
Se hva som skjer i helga i Det skjer-kalenderen: