Har blitt kjent internettkjendis over natta

Karolinas videoer er sett av millioner

For ei ukes tid siden hadde Karolina Griciute noen tusen følgere på Instagram. Så la hun ut en video om skjønnhetspress blant unge. Da smalt det.

Karolina Griciute har blitt internettkjendis over natta på grunn av makeup-videoene sine.

Kultur

Oppdatering: Etter at denne saka ble lagt ut på smp.no tirsdag formiddag har medier i inn- og utland stått i kø for å skrive om Karolina fra Vigra. Nå er det med andre ord ikke bare videoene - men også historia om 20-åringen som går viralt

- Det har tatt fullstendig av. Folk jeg treffer spør meg hvordan det føles, men selv skjønner jeg det knapt. Fra 13.000 følgere på Instagram har jeg nå brått 175.000, og i tillegg kommer Youtube og Facebook, sier 20-åringen.

(Saka fortsetter under bildet)

Det var en video der dette bildet er henta fra - om skjønnhetspress blant unge, som fikk det til å ta av. "I think it's just so crazy how plastic surgery and fillers have becomed so normal...Don't you ever compare yourself to someone else and think you are less, because only YOU are you, and you are BEAUTIFUL just the way you are", skreiv Karolina blant anna, da hun la filmsnutten på Instagram.   Foto: Privat

 

Tradisjonelt og bisart hand i hand

Til Halloween er det ett år siden Karolina la ut den første videoen sin.

- Det starta med at jeg lurte på hva jeg skulle kle meg ut som. Jeg fant ut at jeg ville sminke et sår i ansiktet, og det gjorde jeg, forteller hun. Godt fornøyd filma hun resultatet.

- Og så fortsatte det. En video etterfulgt av en anna. Nå har jeg rundt 70 videoer, forteller hun. På Instagram bruker hun nettopp navnet sitt: karolinagriciute. På Youtube har hun tatt i bruk mellomnavnet sitt, og har kontoen Karolina Maria.

Mens noen av videoene viser legging av makeup av det som må kunne sies å være av det tradisjonelle slaget, er andre videoer i motsatt ende av skalaen. For eksempel viser en video som bare via Facebook er sett over 26,5 millioner ganger at Karolina, ved hjelp av sminke, får det til å se ut som om hun har ei ølboks trykt inn i det ene øyet.

(Saka fortsetter under bildet)

Videoen der Karolina filmer seg selv mens hun legger makeup som gir inntrykk av at det står ei ølboks fast i øyet hennes er sett av over 26.5 milloner bare via Facebook.   Foto: Privat

Se videoen dette bildet er henta fra

- Håpet er jo at jeg etter hvert skal kunne utdanne meg denne vegen og kunne leve av det som til nå har vært en morsom hobby, sier Karolina. Når hun sier til nå, er det fordi den eksplosive interessen for videoene hennes den siste tida har gjort at annonsørene strømmer til.

- Er det slik at du kan leve av dette alt nå?

- Jeg kan det, altså, hvis jeg bare skynder meg og får registrert mitt eget firma. Jeg holder på i disse dager, sier Karolina. Selv om etternavnet bærer bud om at hun har en anna opprinnelse enn norsk, kommer svarene på kav vigring.

- Jeg har bodd i Norge siden jeg var åtte, men jo, jeg kommer opprinnelig fra et anna land. Fra Litauen, smiler hun.

(Saka fortsetter under bildet)

På jobb. Karolina er butikkmedarbeider på Joker Vikane på Vigra i Giske kommune  Foto: Line Helgesen

 

Har ME

Historia om Karolina er ei historie med flere fasetter. Når vi treffer henne er det på jobb på Joker Vikane, på øya der hun bor: Vigra i Giske kommune.

- Jeg har ikke fullført videregående, men har planer om det når jeg bare får litt tid på meg, sier hun.

For sjøl om Karolina tilsynelatende er ei frisk og rask ung dame, vil de som kjenner henne kunne fortelle ei ganske anna historie. Om lag midtvegs i et tre år langt løp ved Ålesund vgs. blei Karolina sjuk.

- Jeg dro til USA som utvekslingsstudent 2. året på videregående, skoleåret 2012-2013. En gang i løpet av dette året fikk jeg kyssesjuke, og trolig var det dette som gjorde at jeg igjen fikk ME - kronisk utmattelsessyndrom, forteller hun.

- Jeg var mye sjuk og sliten allerede under USA-oppholdet, men jeg forsto ikke hva det var som var galt før etter at jeg kom hjem, og kjørte blant anna på med mange timer dansetrening i uka. Her hjemme starta jeg på 3. året, men etter hvert måtte jeg bare innse at det ikke var mulig for meg å fullføre på vanlig tid. Fraværet øka og øka, og da jeg var på det sjukeste var det ikke bare slik at jeg ikke klarte å gå på skolen, jeg klarte rett og slett ikke å komme meg ut av senga.

(Saka fortsetter under bildet)

I disse klovnetider... Det er for øvrig Karolina selv som er på alle bildene her.   Foto: Privat

Om vegen videre

- Men så har det snudd?

- Ja. Sakte men sikkert, selv om det går i bølger og jeg ikke har lov til å skryte av at jeg føler meg bra, smiler Karolina.

- Akkurat nå kjenner jeg meg heilt frisk, men jeg vet hvor fort det kan forandre seg. Jeg må være forsiktig og ikke stresse for mye. Da går det fort galt, legger hun til.

(Saka fortsetter under bildet)

Det er ikke alt Karolina legger ut som er makeup av den bisarre typen, selv om heller ikke dette bildet er noe de fleste ville finne på til hverdags.   Foto: Privat

 

- Hva ser du for deg skal skje videre nå?

- Jeg skal ha et enkeltmannsfirma opp å gå nå en av dagene, slik at jeg kan ta dette med videoene videre. Samtidig tror jeg nok at jeg kommer til å beholde den jobben jeg har på butikken, i alle fall ei stund framover. Jeg trives veldig godt. Ikke bare er kollegaene kjekke, det kommer også så mange fine folk innom for å handle.

- Dessuten, sier Karolina – og gliser bredt når hun fortsetter:

- Er det kjekt å ha noe litt annerledes å gå til hver dag, enn det en driver med hjemme.

Scary. Noe å tenke på til Halloween?   Foto: Privat

Se flere av Karolinas videoer her (ekstern lenke)

Relaterte saker: