— Ålesund er helt riktig by for et arrangement som «Hattens dag», for her går hattehistorien langt tilbake i tid.

Det forteller Ingvil Grimstad, museumspedagog ved Aalesunds Museum.

Hun viser til skriftlige kilder som dokumenterer at Ålesund allerede i 1840 hadde to hattemakere.

Familietradisjon

Museet planlegger nå en «Hattens dag» på Avholdshjemmet til høsten, sammen med den nyetablerte modisten Stine Rudi Standal som har tatt opp igjen tråden etter oldemoren som startet Sigrid Fjørtoft Modes i 1920.

Museet har flere av hattene til oldemor Sigrid Fjørtoft utstilt.

Datoen for Hattens dag er satt til 21. oktober.

Fram til da jobbes det med finansiering av arrangementet.

Hattefin

– Hattens dag skal være et tilbud til hele familien, med aktiviteter som også passer for barn, og mange utstilte hatter. Dette blir et humoristisk feelgood-arrangement. Det er noe med hatter som er veldig gøy, sier Grimstad.

Kanskje blir det hatteparade i byen. Det skal i alle fall synes at hatten feires den dagen.

— Dette gir oss en rik mulighet til å trekke fram et typisk kvinneyrke som sjelden blir skikkelig presentert, sier hun.

— Vi vet at Ålesund i hattens glansperioder har hatt flere hattemakere  og forretninger, med mange syersker engasjert, sier hun.

I dagene før Hattens dag i oktober vil modister fra hele Norden være samlet til fagseminar i Ålesund, i regi av Stine Rudi Standal.

Museet stiller  foredragssalen på Grimmerhaugen til disposisjon. Den britiske modisten Jane Fryers er allerede booket som kursholder og utstiller. Hun har spesialisert seg på å lage hatter av fiskeskinn.

Søker støtte

— Hattens dag har tidligere blitt arrangert i blant annet Oslo. Det er ingen grunn til at ikke vi her i Ålesund skal få til noe like bra, forhåpentligvis med støtte fra lokalt næringsliv, sier Standal.

— Vi tror det vil være interessant for flere aktører i vår fiskeriregion å se hva fiskeskinn faktisk kan brukes til. Jane Fryers lager utrolig flotte hatter.

Ingvil Grimstad legger til:

– Her samler vi hatte- og byhistorie, fiskerinæring og eksempler på bærekraftig produksjon i ett og samme arrangement, samtidig som Stine Rudi Standal er i ferd med å blåse liv i en gammel håndverkstradisjon som nesten alltid har preget bybildet i Ålesund. Dette er å gjøre historien levende.

Så langt har arrangørene søkt støtte hos Stiftelsen Kjell Holm.