Det sier Kirsti Dale som denne uka reiser til Grønland sammen med datteren Tove Elise Thue Dale og filmfotograf Brede Røsjø. Kirsti Dale er nok mest kjent som politiker i Ålesund, men hun har også ei fortid som lærer i film og journalistikk på Høgskulen i Volda der datteren Tove Elise er masterstudent på dokumentarfilmstudiet. Brede Røsjø har jobbet som fotograf i NRK i en mannsalder. Disse tre skal sammen produsere en dokumentarfilm om Færingehavn på Vest-Grønland.

Klondykestemning

– I 1923 kom skipper Johan Olsen på «Veslekari» hjem fra Vest-Grønland og rapporterte om et eventyrlig fiske. Det ble klondykestemning i Ålesund, men det tok ti-tolv dager å komme seg til feltet og like lang tid tilbake for å levere fangsten. Etter krigen satte en håndfull forretningsfolk og fiskebåtredere i Ålesund seg ned for å finne ei løsning, forteller Kirsti Dale.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Vest-Grønland Færingehavn ligger bare fem mil sør for Nuuk – hovedstaden på Grønland.

Og løsninga ble å gå inn med kapital for å bygge opp en internasjonal fiskerihamn i Færingehavn som var grunnlagt i 1927 av færøyske fiskere. Selskapet Nordafar AS ble oppretta i 1953, og Færingehavn ble bygd opp fem mil sør for hovedstaden Nuuk. Færingehavn hadde fiskemottak, saltlager, butikk, bad, vaskeri, kraftstasjon, telegraf, radio, velferdsstasjon og diverse myndigheter.

– Båtene kunne levere fangsten i Færingehavn, og store lasteskip sørget for at fisken ble fraktet tilbake til Ålesund eller direkte til de landene den skulle eksporteres til, forteller Dale.

Faren filmet

Og det er sjølsagt ikke tilfeldig at dette er en historie hun er spesielt opptatt av. Faren Jon Dale, som gikk bort i 2004, var velferdssjef i Fiskeridirektoratet i mange år, og var også noen sesonger i Færingehavn. I 1956 tok han med seg familien.

– Jeg var bare to år og husker ingen ting, men han skildra oppholdet vårt i et kapitel i boka si «Velferd på Vest-Grønland».

Jon Dale brukte også filmkameraet flittig.

Forfaller Dette bildet er tatt i juni i år, og forfallet har kommet langt.

– Han laget en film på femtitallet fra Vest-Grønland, og Brede Røsjø ble kontaktet av Nasjonalbiblioteket som hadde en rekke filmer fra oppbyggingen av Færingehavn. Flere av dem var det min far som hadde filmet, sier Kirsti Dale.

– Jon Dale var en fantastisk god forteller, og det var ikke vanskelig å bli interessert i historiene hans fra Grønland, sier Brede Røsjø.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Forfaller

Etter at drifta av Færingehavn ble avsluttet med et bryllup i 1984, har stasjonen stått til forfall.

Vaskeriet Her kunne fiskerne levere inn klesvasken sin – noe som sikkert var kjærkomment.

– Håpet er sjølsagt at noen skal se verdien i å ta vare på den, men Færingehavn synger helt opplagt på det siste verset. Vi har intervjuet en rekke fiskebåtskippere og andre sunnmøringer som husker Færingehavn og aktiviteten der. Dette er folk som begynner å komme opp i åra, og vi har ikke all verdens tid til å samle informasjon.

Film-trioen har allerede sørget for en del av finansieringa, og forteller at det er stor interesse for prosjektet.

– Planen er å lage en dokumentarfilm for TV som forhåpentligvis blir ferdig våren 2019, sier Tove Elise Thue Dale.