Driver aktivt rekrutteringsarbeid i Ålesunds eldste kor

Første samling for nykommere som har lyst til å synge i koret er 21. september, med faste øvinger hver torsdag.

– Vi har alle kjent hvor lang dørstokkmila kan være, og hvor høy terskelen for å prøve noe nytt kan føles. Derfor legger vi lista veldig lavt, og starter opp et slags aspirantkor, med fadderordning. I koret heier vi på hverandre, sier korformann Oddmund Olsen.

– For selv voksne menn i sin beste alder kan føle seg usikre?

– Absolutt. Behovet for å mestre forsvinner ikke med alder. Mestringsfølelse og mestringsglede er viktig for alle, både ungdom og vi godt voksne, sier Arne Sunde som har vært medlem i koret i ti år. Han var over 50 før han startet.

Tidsklemma

Andre medlemmer har begynt enda senere i livet.

– Jeg sang i kor da jeg gikk på lærerskolen, og så gikk det 30 år før jeg følte at jeg hadde tid og mulighet igjen. Nå kan jeg ikke tenke meg å bytte vekk torsdagsøvingene, eller samholdet vi har i koret. Jeg blir som et helt nytt menneske etterpå, sier Knut Åkre, medlem siden 2015.

– Dere har selv opplevd tidsklemma midt i livet. Likevel er det de travle i 30-50-års alderen dere vil nå?

– Ja, og vi vet at det kan være vanskelig å prioritere egne aktiviteter mellom alle forpliktelsene, men vi vil likevel argumentere for at mannskoret er en god investering. Det gir mer enn det tar, og det kommer godt med også for de der hjemme, påstår de.

Tenker nytt: Nybegynnere vil få en myk start i det planlagte aspirantkoret, med øvinger hver torsdag på Sangens hus på Volsdalsberga.

– Jeg begynte i 1979, samme år som datteren min ble født. Hun ble musiker, forteller korveteranen Kyrre Kristiansen.

– For min del har koret handlet om å ha et lite frirom hver uke hvor jeg har fått hente overskudd og glede. Det har vært veldig verdifullt for meg, og noe familien igjen har nytt godt av, sier han.

Synger som guder

Mannskoret er Ålesunds eldste og har holdt det gående sammenhengende siden 1883.

Medlemsmassen teller over 40, med rundt 35 i snitt på øvingene.

Koret er ikke i krise, understrekes det, men rekrutteringsarbeidet tas på alvor:

– Hos oss er det ingen som slutter, men vi blir heller ikke yngre. Vi tenker langsiktig, og vil sikre god rekruttering for tiårene framover.

Eldre menn er selvsagt også velkomne til å begynne.

– Vi tar imot alle som ønsker å synge hos oss, men rekrutteringsarbeidet er rettet spesielt mot dem som er yngre enn oss. De eldste i koret er 84 år og synger som noen guder, sier dirigent Jon Gorrie, som selv er yngstemann med sine 39 år.

Gorrie har dirigert koret siden 2014, og stortrives.

– Kameratskapet her, og det sosiale på øvingene betyr mye for trivselen. Samtidig har vi hele tiden et mål om å levere sang på høyt nivå. Jeg har sagt det noen ganger etter konserter, at dette koret bare er amatører på papiret.

Dirigenten har selv tonesatt Ivar Aasen-diktet «Haustvisa» som blir en signaturlåt for Aalesunds Mandssangforening.

Lykken er

De snakker entusiastisk om gleden ved å synge flerstemt, og lykken i å stå midt i vakre harmonier. Sangen gir stolthet når alt klinger som det skal. Det krever øving.

– Ingen står alene i et kor, det er laginnsats og fellesskap på både øving og til fest. En er ikke anonym heller, men det er fullt mulig å gli litt inn i mengden, for den som ikke trives med å stå alene i rampelyset, eller for den som er ny, påpeker dirigent Gorrie.

– Vi er ikke ute etter så mange nye medlemmer at vi må starte et helt nytt kor, men prøver å nå menn som kjenner at de har lyst, men som ennå ikke har kommet i gang.

– Vi har mange mannskor i Ålesund, og den tradisjonen er verdt å ta vare på. Da trenger vi at folk engasjerer seg. Det handler om hva slags kulturliv vi ønsker å ha. Skal vi bare være passive konsumenter av hermetisk kultur, eller skal vi være aktive og selv bidra til å forme kulturlivet i regionen vår, spør Knut Åkre.

– Dere har trofaste fans?

– Å ja, men fanklubben blir ikke yngre den heller, sier Sunde.