– Her blir det alt fra beatboxing og rap til halling og indisk dans. Det er så sykt mange talentfull kids her, som er sulteforet på å vise seg fram. Jeg gleder meg sånn til å se dem i aksjon på scenen, sier årets lokomotiv bak UKM-satsinga i Ålesund, Lin Marie Norberg Jacobsen.

Syngende danser

Hun er kommunens nye kulturkonsulent, ansatt for å sette i gang prosjekter for ungdom, som workshops, forestillinger, helgekurs og ikke minst: UKM, som alt handler om nå.

Norberg Jacobsen er 35 år og trebarnsmor, har utdanning fra BI og Baardars Danseinstitutt, og har jobbet som showartist og syngende danser blant annet på Wallmans. Født og oppvokst i Trondheim, gift med en ålesunder og innflytter til Ålesund da eldstedatteren ble født i 2011.

– Den første tida jobbet jeg på scener utenbys. Da det ble for travelt, fikk jeg jobb i driftsteamet på NMK i Ålesund, og der har jeg trivdes veldig godt.

– Men denne stillingen er bare midt i blinken for meg, sier Norberg Jacobsen, som konkurrerte blant 60 søkere.

Møter ungdommene

6. november, da minstemann var seks uker, var hun på plass i den nye jobben. Og 1. juledag stilte hun opp på Ålesund ballettskole der hun møtte «ambassadørene» sine, fire ballettdansere på 14, 15, 16 og 18 år som utgjør ungdomsteamet som hjelper kulturkonsulenten med å selge inn UKM.

– Jeg er jo gamlis, så vi trenger noen som kjenner ungdomskulturen og vet hvordan vi skal nå fram. Dette er veldig kjekke jenter som representerer UKM ute på en veldig god måte, mener Norberg Jacobsen.

Nå har temaet på fem vært ute og besøkt ungdoms- og videregående skoler i Skarbøvik, Kolvikbakken, Fagerlia, Spjelkavik og Blindheim, i tillegg til besøk på Ålesund Storsenter, Amfi Moa og Løvenvold kino. I går var de på møtet til Ungdomsrådet på Rådhuset.

– Vi danser og holder foredrag, og henger i gangene. Samtidig bruker jeg UKM til å gjøre meg kjent med elever, pedagoger og andre ressurspersoner, sier Norberg Jacobsen.

En stor del av jobben gjøres selvsagt også på sosiale medier, som Instagram, Facebook og snap.

– En av videosnuttene våre på Instagram har 61.000 visninger. Det er knallbra.

Skolenes Grand Prix-arrangement er en stor utfordring for UKM-arrangørene. Mange elever har nok med å være med der. I Ålesund har interessen vært dalende de siste åra, og i fjor, da arrangementet gikk av stabelen på Dragen, var det bare 11 sceneinnslag.

– Ikke til forkleinelse for Dragen, for det er en veldig bra scene for ungdom, som driver med spennende ting. Men akkurat til UKM passer ikke det lokalet så godt.

– Så for oss var det viktig å få med mange flere, og få happeningen tilbake til Parken kulturhus. Der har de en stor publikumssal, veldig bra teknikk og teknikere, med erfaring fra tidligere UKM arrangement.

Nye oppdrag

Å møte potensielle deltakere er viktig for å rekruttere til UKM.

– Til tross for eksponeringskulturen de unge vokser opp i er det mange som vegrer seg for å melde seg på i UKM.

– Jeg tror ikke det er fordi de synes konkurranser er så mye mer spennende, som skolenes Grand Prix og konkurranseshowene på tv. Det er heller det at konkurransene får dem til å synes det er skummelt å eksponere seg på en scene.

– Men du blir ikke X-a ut i UKM. Dette er ikke noen konkurranse, selv om noen går videre til fylkes- og landsmønstring. Vi vil gjerne bruke ungdommer som er med på UKM i andre anledninger, ellers i året. Ikke bare dem som går videre. Det kan være en gulrot, sier Norberg Jacobsen.