Cruiseskipet «Serenade of the Seas» lå til kai i Ålesund hele Kristi himmelfartsdag, med rundt 1.000 passasjerer i byen.

Turistene fikk et innblikk i hvordan 17. mai ser ut i Norge, ei uke før tida, da hele 500 musikanter og drillere fra 16 korps marsjerte gjennom Ålesund sentrum på helligdagen. De starta fra fire ulike kanter, for så å samles på Rådhusplassen.

Der spilte alle «Gammel Jegermarsj» før årets sommersamling for korps fortsatte med konserter på både Arbeideren og Parken kulturhus.

Jubileum

– Siden Norges Musikkforbund i år feirer 100 år, har vi fått mulighet til å legge lista litt høgere enn vanlig, og lage til et ekstra stort og flott arrangement. Vi håper det føltes som en folkefest for både deltakere og publikum, sier Arnold Rørstad, leder i Åse skolekorps.

Han tror at det var i 1975 at den første sommersamlingen ble arrangert. Åse skolekorps har i hvert fall vært med siden da. Sist korpset var arrangør var i 2009.

– Dette er et stort arrangement som krever innsats fra mange velvillige i og rundt korpset. Blant annet starta en gjeng klokka sju om morgenen, for å lage 600 sveler. Sommersamlingen vet vi gir deltakerne en fin opplevelse, når de får spille sammen med så mange andre. Det er jo nettopp det sosiale som er noe av det fineste med å spille i korps, med flere årsklasser av barn og unge sammen, og ingen innbytterbenk, sier Rørstad. Selv har han fartstid fra Lerstad skolekorps i oppveksten.

– Jeg spilte fotball også, men nå som jeg er voksen, er det opplevelsene fra korpset jeg verdsetter høgest, og det å mestre et instrument livet ut.

Evig rekruttering

Med 500 musikanter i gatene skulle en ikke tro at rekruttering er en så stor utfordring:

– Tradisjonelt har korpsene hatt 3. klasse som en nedre grense for å begynne å spille, men vi ser at mange barn allerede har fullt opp av aktiviteter da, som fotball og ballett. Noen korps har nå så vidt åpnet opp for at barna kan starte allerede i 1. klasse. Det er mulig det er en veg å gå, og at vi må bli flinkere til å tenke nytt. I Åse skolekorps har vi ni russ i år som går ut av korpset. Forhåpentligvis får vi like mange nye inn til høsten. Kanskje mange fikk lyst til å begynne etter å ha sett korpsene i gatene i dag, og at de har foreldre som lar dem få lov, håper Rørstad.