Kalvøs hyttebok slår an blant både friskuser og fjelltopphatere

Are Kalvøs boklige oppgjør med nordmenns hang til friluftsliv og fjelltoppbestiging er en suksess.

Julegaver: Han har truffet nordmenn midt i skisporet og på høyfjellet med «Hyttebok frå Helvete». Boka selger i bøtter og spann og vil nok ende under mange juletrær i år.  

Topper salgslister: Are Kalvø ble aldri, trass oppveksten i et Vestlandsk postkort, en naturens mann. Nå har han utforsket nordmenns hang til å dyrke skog og fjell i «Hyttebok frå Helvete» 

Kultur

Med «Hyttebok fra Helvete» har Are Kalvø tatt et humoristisk oppgjør med det han mener er litt vel mye glorifisering av friluftslivets gleder her til lands.

Boka om vårt forhold til naturen har helt siden utgivelsen i september vært en gjenganger på toppen av bestselgerlistene – og opplaget er på imponerende 48.000 eksemplarer.

Vi spør Kalvø om bokideen startet da kompisene hans begynte å svikte pubrunden til fordel for fjell og skoger.

– Det var absolutt en del av det. Jeg er en type som ikke bare lar det fare dersom mange mennesker er interessert i noe som jeg ikke er interessert i. Jeg vil finne ut hva det er.

På tide å gå julebok

Fortsatt ikke helt i mål med julegavene? Her er guiden som gir deg tips til de best julegavene med perm.

Are Kalvøs hyttebok er pop

Hva gjør du når gode pubvenner plutselig forsvinner – ut i naturen? Du skriver bok i forsøket på å forstå nordmenns friluftshysteri.


Positiv til andre mennesker

En annen motivasjon, forteller Kalvø, var helt klart en stigende irritasjon over den voldsomme dyrkingen av stillhet og ensomhet og langsom tid, og det å leve lengst mulig unna andre mennesker.

– Jeg ville skrive noe som var positivt innstilt til å være sammen med andre mennesker, gjerne mange andre, slår han fast til NTB.

Kalvø sier det er morsomt at så mange ser ut til å fatte interesse for den alternative hytteboka. Artig er det også å merke seg at til og med Turistforeningen omfavner boka, og gir den til sine ansatte til jul.

– Det ser ut til at boka treffer både de som elsker å gå tur, eller i alle fall påstår at de gjør det, og de som hater det. Noe som kanskje viser at folk både liker å få bekreftet sine egne oppfatninger, og å lese om seg selv. Det kan være ei tynn linje mellom selvironi og selvdigging, mener Kalvø.

Are Kalvø ut på turné med friluftslivshets

Are Kalvø nøyer seg ikke bare med å gi ut boken «Hyttebok fra helvete»: Han tar også anti-friluftslivsbudskapet ut på landsomfattende turné.


Overrasket

Og man kan saktens undre seg over at nordmenn, kjente som de er for å spenne på seg ski i tide og utide – tar så varmt imot ei bok som nærmest «spotter» friluftsånden her til lands.

– Sagt på en annen måte: Ble du tatt på senga av storsalget, Kalvø?

– Jeg ble overrasket over at det var så stor interesse, det ble jeg. Men jeg visste jo at temaet var noe mange er opptatt av. Og jeg har erfaring med at folk i Norge stort sett både forstår og setter pris på både humor, ironi og sarkasme også – eller kanskje til og med spesielt når det går ut over en selv.

Jubeljul for Kagge

Med «Snøsøsteren» har Kagge forlag fått en bestselger av dimensjoner. Går det mot tidenes julebord for de ansatte?


At han har truffet en nerve kan jo også henge sammen med at det går mangt et skap-anti-friluftsliv-menneske rundt og vansmekter i en tid da du ikke eksisterer dersom du ikke er avbildet på en fjelltopp.

– Det vet jeg at det er. Og de er på vei ut av skapet, mener Kalvø.

«Hyttebok frå helvete» er på førsteplass på generell-lista for andre uke på rad. De to største bokhandlerkjeden, Ark og Norli, har nylig sendt ut sine bestselgerlister, og boka holder stand, viser statistikken.


(©NTB)