Lyrikk i september

Ålesund får egen poesifestival

Publikum i alle aldre inviteres til nærkontakt med både norsk og internasjonal lyrikk, når Ålesunds aller første litteraturfestival arrangeres 17. september.

Lokale poeter: Ålesund poesifestival byr på bidrag fra flere land, samt disse tre poetene som har sunnmørsk tilknytning: Fv. Hilde Myklebust, Kaisa Aglen og Jon Ståle Ritland. Pressefoto. 

Kultur

Poesifestivalen i Ålesund er et samarbeid med de større litterære arrangementene «European and Nordic Poetry Festivals», som har sitt utspring i England.

Ålesund litterære salong er lokal arrangør, og poesifestivalen legges til «Mottaket» i Nedre strandgate.

– Dette er et åpent og gratis arrangement, forteller Jon Ståle Ritland, øyelege, og en av poetene som skal bidra med diktlesing 17. september.

Fra Sunnmøre deltar ellers Hilde Myklebust fra Vanylven, og Kaisa Aglen fra Volda.

– Det blir opplesninger med poeter fra Irland, Russland, Belgia og England, ved siden av de norske. Det er gøy å få invitere til litterære arrangement som dette her i Ålesund. Alt trenger ikke å skje i andre byer. Så får vi se om Ålesund er moden for en litteratur- eller poesifestival, og om dette gir mersmak for både arrangør og publikum.

– Poesiscena under Teaterfestivalen har i flere år blitt godt besøkt, og har vist at når poesi blir presenterte på en god måte, blir den også tatt godt imot, påpeker Ritland.

Poesi og performance

Festivalen skjer på ettermiddagstid. I løpet av en to timer lang maraton-opplesning, skal poetene i programmet presentere munnfuller av egne verk, i korte bolker på fem til sju minutter hver, forteller Ritland.

Det vil for publikum bli en variert opplevelse, i møte med samtidspoeter som SJ Fowler, Harry Man, Maja Jantar, Endre Ruset, Dan Andersen, Eli Fossdal Waage, Christodoulos Makris, Maria Malinovskaya, og David Spittle.

Å oppleve tekst, framført av dikterne, er noen annet enn å lese selv. Det er noe som skjer der og da.

– Noen av poetene har framføringer som nærmer seg performance, eller scenekunst. Der er ikke jeg, men med korte bidrag fra hver enkelt, tror jeg ikke publikum vil kjede seg. Vi har ikke noe konkret mål om hvor stort publikum skal være på denne første festivalen. Det viktigste er at alle som er interessert i denne delen av litteraturen, kan få et tilbud i Ålesund av og til, sier Ritland.

Også for barna

Et eget åpent litterært arrangement for barn og unge er planlagt til dagen før poesifestivalen, mandag 16. september.

Det er ikke klart hvor i sentrum dette skal være, men programmet for de unge vil være en blanding av opplesning og skrivekurs/skriveverksted. Her deltar blant annet Hilde Myklebust og Dan Andersen.

Poesifestivalen og barnearrangementet er støttet av Stiftelsen Kjell Holm, Norsk Forfattersentrum, Ålesund kommune, Bergen kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Nye dikt

Etter festivalen på Mottaket, skal Jon Ståle Ritland presentere sin nye diktsamling, med tittelen «Karbonforbindelser», på restaurant og utested Bro. Det skjer i samtale med nevnte Dan Andersen, som også er Ritlands redaktør.

Dette er Ritlands fjerde diktsamling. Den forrige tok utgangspunkt i tennissporten.

– Nå er utgangspunktet karbon, det alt levende inneholder. Det spenner vidt, fra livets begynnelse, til truende karbondioksid i atmosfæren. Jeg har i grunnen kunnet skrive om hva som helst. Før har jeg skrevet om både vann og arvestoffet. Jeg liker å ta tak i det lille, og se om jeg kan klare å vide det ut til noe større, sier han.