Juryen mener hun er vågal og fornyende:

Edvard-prisen til Hedvig Mollestad Thomassen

Juryen mener Hedvig Mollestad Thomassen sto for et av fjorårets beste album, «Ekhidna».

Imponerer: – Med EDVARD-prisen løfter vi fram noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen, og snakker da om Hedvig Mollestad Thomassen.  Foto: Runhild Heggem

Kultur

Komponisten, gitaristen og artisten fra Ålesund er kåret til vinner av Edvard-prisen i kategorien «Åpen Klasse» for 2020.

Prisen består av kr 50.000 kroner, samt et trofé og et diplom utformet av kunstner Magne Furuholmen. Den deles ut av bransjeorganisasjonen TONO, og gis til norske komponister og sangtekstforfattere som bidrar med musikk av høg kvalitet.

Overraskelse

Hedvig Mollestad Thomassen ble overrakt prisen under et opptak av NRKs radioprogram «NRK Klassisk Vorspiel».

Prisvinneren var ikke informert om overrekkelsen på forhånd.

Glad vinner: Hedvig Mollestad Thomassen får Edvard-prisen for «Åpen klasse» i 2020.  Foto: Kristian Dugstad/TONO

– Det var skikkelig hyggelig å få Edvard-prisen. Det er en ordentlig god anerkjennelse for den jobben jeg har gjort med å lage denne musikken, og det betyr faktisk masse for meg. Det er en viktig pris som løfter fram fersk musikk, og det er også en pris som kommer fra våre egne, fra dem som skal ta vare på åndsverkene våre, uttaler Mollestad Thomassen i en pressemelding etter utdelingen 3. september.

Hun takker alle musikerne som har vært involvert i plata Ekhidna, og Vossajazz, der verket ble urfremført i 2019. Hun benytter også anledningen til å framheve sine med-nominerte i Åpen klasse:

– Jeg vil gjerne gi en «shout out» til Bugge Wesseltoft og Harald Tusberg jr. og til Broen, som også hadde fortjent en Edvard-pris!


Mer kulturstrøm

Debatt, konserter, kunstnersamtaler og dans. Høstens Kulturstrøm favner bredt, med mange kjente navn.


Juryens begrunnelse

«Ekhidna» er en sonisk reise man ikke vil være foruten. Den meritterte komponisten og jazzgitaristen Hedvig Mollestad Thomassen har skapt et vågalt, hardt, utforskende, og fornyende storverk.

Det greske monsteret Ekhidna, halvt kvinne og halvt slange, blir personifisert gjennom musikken. Det er virtuost og røft.

Overgangene fra det frie til det unisone, med skeive taktarter drevet fremover av praktfullt trommespill, bidrar til en sjangeroverskridende og kontrastfylt storform.

Det er lett å la seg oppsluke av den dynamiske fremdriften. Orkestreringen er tilsvarende rå og raffinert med storslåtte klanglige kontraster, men som likevel glir sammen i en musikalsk helhet.

Prestisjefull pris

TONO har siden 1998 delt ut Edvard-prisen, oppkalt etter komponisten Edvard Grieg.

Prisen deles ut i fem kategorier, til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høg kvalitet det siste året.

– Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Med EDVARD-prisen løfter vi fram noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, og ønsker med det både å hedre enkeltopphavere og å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.