Andsnes tar turnéåpning i Ålesund

For første gang på mange år kommer pianisten Leif Ove Andsnes til Ålesund denne våren. Med intet mindre enn en turnéåpning.

PIANIST I VERDENSKLASSE. Leif Ove Andsnes har et travelt program. Store deler av året er avsatt til «The Beethoven Journey», konserter og innspilling av alle Beethovens klaverkonserter med Mahler Chamber Orchestra for Sony Classics.   Foto: Özgür Albayrak

Program så langt, Parken og Arbeideren
 • 12. jan: Ungdommens kulturmønstring, Parken.
 • 17. jan: Ingrid Bjørnov, «2012- ouverturen», Parken.
 • 19. og 20. jan: Nyttårskonserter, Ålesund Symfoniorkester, Parken.
 • 23. jan: Hakkebakkeskogen, Parken.
 • 31. jan og 1. feb: «Jeppe», Parken. n 08. og 9. feb: Ylvis 4, Parken.
 • 14. feb: «Nattens umusikalske dronning», Parken.
 • 20. feb: «Abrahams Barn», Parken.
 • 23. feb. - 17. mar: «Samson & Roberto», Arbeideren.
 • 2. mar: «Kunst», Parken.
 • 5. mar: «Tvillingsjeler», Riksteatret, Parken.
 • 6. mar: Leif Ove Andsnes, Parken.
 • 7. og 8. mar: Anne-Kat. Hærland, Parken.
 • 10. mar:AaSO, Parken.
 • 17. apr: «Move», Riksteatret, Parken.
 • 17. mai: Nasjonal festkonsert, Parken.
 • 21. sept: Brazz Bros i full symfoni, Parken.
 • 27. okt: Symfonikonsert, Parken.
Kultur

Det er Ålesund konsertforening som har sørget for at stjernepianisten kommer til Parken kulturhus 6. mars.

– Vi har ikke vært så aktive de siste årene, men gamle kontakter ga oss dette tilbudet og da slo vi til, forteller Tor Tømmerdal i konsertforeningen. Han legger ikke skjul på at han synes det er stas at Andsnes kommer til byen.

– Dette er stort, et sjeldent besøk. Enhver som går inn på nettsiden til Andsnes vil se at vi er i godt selskap, sier Tømmerdal.

Verden rundt

I mars og april 2013 turnerer Andsnes med solokonserter til byer som Paris, London, München, Lisboa og Madrid. Men han har altså turnéstart i Ålesund. På konsertene byr han på flere av klaverlitteraturens mesterverk signert Beethoven, Bartok, Liszt og Chopin.

Andsnes er født på Karmøy i 1970 og studerte ved Bergen Musikkonservatorium med professor Jiri Hlinka. Han er gjesteprofessor ved Norges musikkhøgskole og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. I 2002 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland, blant annet ni Spellemannpriser.

Mange godbiter

Kulturhusleder i Ålesund, Jacob Devold, er i likhet med Tor Tømmerdal, storfornøyd med å få Andsnes til Parken kulturhus.

– Det er veldig bra for byen. Med et så tett program som han har er det er spesielt at han tar turen innom oss.

Kulturhuslederen vil likevel ikke trekke fram Andsnes som det eneste høydepunktet i byens kulturhus i 2013. Som ansvarlig for Arbeideren og Parken mener Devold at publikum har mange godbiter å se fram til.

– Selv om vi har fått en rekke forestillinger og artister på plass, er det mye som fortsatt ikke er spikret. Det som er spesielt i år er likevel at det blir mye som skjer i Parken kulturhus allerede tidlig på året. Ingrid Bjørnov kommer 17. januar, Ylvis skal ha to forestillinger i begynnelsen av februar og Anne-Kat. Hærland kommer i begynnelsen av mars. Den måneden er det dessuten kjekt at vi får turnépremiere på Parken med Riksteatrets stykke «Tvillingsjeler».

Av gullkorn første halvår på Arbeideren vil Devold trekke fram den nye forestillingen til Barnetatret Vårt, «Samson & Roberto», som er basert på en bok av Ingvar Ambjørnsen.

Bra 2012

Kulturhuslederen er fornøyd med året vi har lagt bak oss.

– 2012 ble et godt år for kulturhusene i Ålesund med en økning i besøkstallene på vel 8.000 personer i forhold til året før. Totalt hadde vi et besøk i kulturhusene på rundt 58.000. At så mange har valgt å ta turen innom oss en eller flere ganger er sjølsagt gledelig, sier Devold.

For alle

Han har tro på at 2013 skal bli et like godt år, selv uten Margot-forestillingen, som har gått for fulle hus på Arbeideren. Noen økning i besøkstallet har likevel ikke Devold håp om.

– Nei, det er ikke mer å hente i kapasitet på husene så noen spesiell økning tror jeg ikke at vi får dette året. Når det er sagt er det heller ikke målet vårt. Målet er å sikre et bredest og best mulig tilbud til flest mulig, sier Devold.

– Vi skal ha noe for alle, både barn, voksne og eldre. Ulike aldersgrupper og kunstneriske uttrykk skal ha plass både på scenene og blant publikum. Dørene skal være åpne for alle, alt fra Andsnes til byens skolekorps.

Men de som ønsker å booke plass i kulturhusene i 2013 må skynde seg. For det begynner allerede å bli fullt.