- Har flere gode kandidater på Sunnmøre

Verken Aina Basso eller Nils-Øivind Haagensen er videre skuffet over å ikke få litteraturpris. Og, sier Haagensen: Hjemme på berget er det flere gode kandidater.

Nils-Øivind Haagensen og Aina Basso etter prisutdelinga. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN 

Om prisene
  • Nordisk råds litteraturpris deles ut årlig til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et nordisk språk.
  • I tillegg deler Nordisk råd ut flere andre priser. En egen barne- og ungdomslitteraturpris deles ut for første gang i år.
  • Prisene er på 350.000 danske kroner, og vinnerne ble kåret onsdag kveld, under et stort tv-overført arrangement fra operaen i Oslo.
  • Mens Nils-Øivind Haagensen var nominert til Nordisk råds litteraturpris, var Aina Basso er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.
Kultur

Det ble ikke pris verken til Aina Basso fra Giske eller Nils-Øivind Haagensen fra Ålesund, under den store prisgallaen i operaen i Oslo, onsdag kveld.

Aina Basso fra Giske var nominert til den nyopprettede barne- og ungdomslitteraturprisen for boka "Inn i elden" sammen med 13 andre bøker. Prisen gikk til finske Seita Vuorelas og Jani Ikonen (illustrasjon) for romanen "Karikko" (Blindskär).

- Stort bare å være her

- Jeg er litt små-spent. Det er spennende og stort å bare være her, smilte Basso på veg inn til gallaen, pyntet i en sort lekker kjole med tilhørende 60-talls frisyre og røde lepper. Med seg i operaen hadde hun både kjæreste og forlegger.

Da det hele var over ga hun uttrykk for å være overraskede lite skuffet.

- Når det var 14 nominerte var det en så liten sjanse til å vinne. Det var verre med Brageprisen hvor vi bare var fire. Da følte jeg mer på skuffelsen.

- Kanskje det også har noe med at dette er andre gang. Jeg har opplevd det før, og nominasjonen er så tidlig i min karriere at det ikke føles ut som et så stort prestisjefall.

- Jeg har møtt mange jeg ser opp til, og er veldig fascinert av alle artistene og musikkinnslagene. Det var et flott show, og en ære å få være med, sa hun.

Boken "Inn i elden" er allerede solgt til Danmark, men har foreløpig ingen klar utgivelsesdato.

Avslappet Haagensen

Nils-Øivind Haagensen fra Ålesund var nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen «God morgen og god natt» som kom høsten 2012. Prisen gikk til Kim Leine fra Danmark for romanen "Profetene i Evighetsfjorden".

- Jeg har ingen nerver, og jeg er helt avslappet med tanke på prisutdelingen, sa Haagensen før det hele braket løs.

På spørsmål om hva det ville betydd å vinne svarte han følgende:

- Det vil jo ha gjort meg langt tydligere som forfatter. Det ville ha vært et stort løft.

Den tidligere Sunnmørsposten-skribenten fortalte videre at han ser på nominasjonen som en seier, og la til at han ikke hadde noen forventninger med tanke på at en nordmann vant i fjor.

- Statistisk sett så vinner vi jo ikke i år. Det er deilig å slippe å være favoritten, for da kan man jo bare tape, sa han.

- Ingen utpregede vinnere

Og på samme måte som Basso ga heller ikke Haagensen uttrykk for å være videre skuffet, etter at det ble klart at prisen gikk til en annen enn han.

- Det kjennes helt ok, men jeg hadde ikke forventet at Kim skulle vinne. Det var ingen utpregede vinnere.

- Ellers er det litt rart å være en del av den gjeveste prisen. Og å være en del av en galla. Det er ikke det at jeg ikke anser meg selv som flink nok, men dette er jo veldig stort, sa han, og fortsatte:

- Flere lokale kandidater

- Forresten er det flere gode kandidater på Sunnmøre som fort kan bli nominert til en av prisene som ble delt ut i kveld.

- Hvem?

- Jeg tenker først og fremst på Marit Kaldhol, men det er andre også, sa han - uten å utdype.

- Hva gjør du videre nå i kveld?

- Nå er det snart hjem og legge seg. Det er jobb i morgen.

Mens nordisk råds musikkpris gikk til finske Pekka Kuusisto (fiolin), gikk filmprisen til "Jagten" av danske Thomas Vinterberg og prisen for natur og miljø til danske Selina Juul for miljøbevegelsen Stop spil af mad.

Les også: Lykken er en litteraturpris

Blir oppdatert.