– Vi vil slite på bunnlinja også i år. Vi har mange usikkerhetsmomenter å forholde oss til, spesielt i forhold til fredagens kansellering, sier Torgeir Dahl, konstituert styreleder for Moldejazz på en pressekonferanse lørdag formiddag.

På siste festivaldag kan han og konstituert daglig leder Hans-Olav Solli se tilbake på en festival med mange kunstneriske høydepunkter og utsolgte konserter - men også mange usikkerhetsmomenter som vil være med på å forme jazzfestivalen i framtida.

Halvparten refunderes

Fredagens skuffelse om at D`Angelo måtte avlyse konserten på grunn av sjukdom, har lagt seg, og festivalledelsen er i full gang med å jobbe fram ei løsning. Og budskapet til publikum som hadde kjøpt billett, er som følger:

– Siden halvparten av konserten ble avlyst, får alle de som ønsker det, halvparten av billetten refundert, opplyser festivalsjef Solli. Han legger til at de har oppretta en god dialog med hovedagenten til D`Angelo, og festivalen håper de skal finne ei fornuftig løsning. Han dveler ikke ved avlysninga, men gleder seg i stedet for at det var trampeklapp og fulle hus på flere av de andre festivalarenaene i sentrum fredag.

– Kvelden fortalte meg hva vi er i dag og hva vi skal være. Det syda i Molde by på mange forskjellige scener, og det skjedde veldig mye bra.

Sviktende salg på museet

Det som på den andre side skaper et stort hodebry for festivalledelsen er det sviktende billettsalget på Romsdalsmuseet torsdag og fredag.

– Vi kan dele festivalen i to. Kjernefestivalen har levert veldig godt, både kunstnerisk og absolutt økonomisk. På Romsdalsmuseet har vi på langt nær solgt så mye som vi håpte på, opplyser Torgeir Dahl.

Han legger til at de valgte å satse hardt på museet med to dager, og mente de hadde funnet artister som kunne trekke det som burde trekkes. I Moldejazz sin historie har de vært oppe i 10.000 publikummere i løpet av én kveld på museet. I år var det i underkant av 5.000 publikummere på Robert Plant-konserten torsdag. Fredagens D`Angelo-konsert solgte mye mindre.

– Vi la opp til et overskudd på 1,5 millioner kroner i år, men det kan vi bare se bort fra, opplyser Dahl.

Med et underskudd på 3,7 millioner fra i fjor å slite med, er det tøffe tider for jazzfestivalen i Molde.

– Vi håpte konsertene på Romsdalsmuseet skulle skape god økonomi, og være med på å finansiere de smalere delene av oppdraget vårt - som er jazz, samt trekke et publikum som ikke reiser til Molde på grunn av jazzprogrammet aleine. I år og noen år nå, har vi ikke klart å oppfylle de to målsetningene, sier styreleder. Som ikke tør å spekulere i hva totalresultatet blir ennå.

Festivalsjefen kommer med et foreløpig estimat på at de trolig vil runde 20.000 solgte billettter. Noe han vurderer som ganske mye, tatt i betraktning av at Romsdalsmuseet ikke leverte som forventa.

Må se på nye løsninger

Siden konsertene på Romsdalsmuseet ikke svarte til forventningene, må festivalledelsen se på nye løsninger til neste års festival. For at det blir jazzfestival i Molde i 2016 er hverken Dahl eller Solli i tvil om.

– Jeg mener at Alexandraparken nærmer seg en konsertmessig arena, og jeg tror det er mulig å utvide kapasiteten der til rundt 2.500 publikummere, og med ytterligere overdekning ved dårlig vær. Det er ingen tvil om at parken gir gode bidrag til øvrige jazzarrangement allerede, slik dagens format er. Kanskje må vi prøve å skape en folkefest i sentrum, rundt Alexandraparken, Plassen og domkirka i enda sterkere grad enn hittil, tror styreleder.

Han legger til at slik den økonomiske situasjonen er, har ikke jazzfestivalen finansielle muskler til å ta den type risiko som utekonsert på Romsdalsmuseet er.

– Føler dere at konsertene på Romsdalmuseet har vært å gamble med økonomien til Moldejazz, spør en av journalistene på pressekonferansen.

– Vi har trodd det var bevisst vurdering av risiko. Men i år har vi vært veldig langt fra det vi trodde vi skulle klare å etablere av publikum der, svarer Dahl.

Festivalsjef Solli mener på sin side at med Midt-Norge som nedslagsfelt for festivalen, burde man ha mer enn stor nok region å ta av til å fylle denne konsertarenaen.

Styreleder legger til at de vil starte arbeidet sporenstreks, både med å planlegge neste års program og å skaffe midler.

– Jeg er helt trygg på at vi skal komme like sterkt tilbake i 2016. Vi har ei kjerneoppgave og et publikum som ønsker at vi skal gjøre en like seriøs jobb på det feltet også framover, sier styreleder.