European Broadcasting Union (EBU) bekrefter til VG at Israel får stille i Eurovision Song Contest (ESC) 11. mai 2024.

I eposten til VG signert ESCs kommunikasjonsteam står det følgende:

– European Broadcasting Union (EBU) kan bekrefte at den offisielle innsendingen fra det israelske medlemmet KAN er vurdert som kvalifisert til å delta i Eurovision Song Contest i mai.

7. mars meldte den israelske kringkasteren KAN at EBU hadde gitt Israel grønt lys til å delta i Eurovision-finalen i Malmö.

Dette er første gang EBU selv bekrefter det.

– Problematisk

Flere har tatt til orde for at Israel ikke skal få delta i ESC på grunn av krigen i Gaza. Norges bidrag, bandet Gåte, er blant dem som har omtalt det som problematisk.

Det tidligere låtnavnet «October Rain» og flere linjer i teksten spilte på Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober.

Tidligere har den israelske kringkasteren vært tydelig på at dersom EBU avviste låtene deres, ville Israel utebli fra Eurovision.

Men KAN snudde etter råd fra Israels president Isaac Herzog, som henvendte seg til styret i KAN og ba dem gjøre de nødvendige endringene for at Israel skal kunne delta.

Endret tittel og tekst

Israel har endret låtnavnet og teksten i landets bidrag.

«Hurricane» er Israels tredje forsøk i år på å bli representert med EBUs velvilje. De to første, «October Rain» og «Dance Forever», ble begge avvist fordi kunne oppfattes politisk.

Det er fortsatt artisten Eden Golan som skal fremføre det nye bidraget, etter at EBU forkastet to tidligere låtforslag fra Israel.

Golan skal synge i den andre semifinalen 9. mai, mens selve finalen holdes i Malmö 11. mai.