Bergen åpner ballet søndag med teater om hanseater. «Hansaspill» er et vandreteater om hanseatenes harde regime på Bryggen midt på 1500-tallet. Manus er ved Erling Gjelsvik. Sammen med den profesjonelle truppen til Bergen Byspill er også en gjeng amatører, forteller skuespiller og produsent Jorunn Lullau.

– Vi er tre profesjonelle og åtte amatører. De åtte kommer fra en gruppe som går på teaterskole hos oss, som har dette som en hobby, sier Lullau til NTB.

Boltrer seg

Forestillingen har vært satt opp i Bergen en rekke ganger, men det er første gang amatørene er med. Lullau sier det er som en drøm å spille hanseat akkurat på Bryggen, hvor tyskerne regjerte for flere hundre år siden.

– I disse omgivelsene er det herlig å boltre seg. Vi går fra sted til sted, mens publikum følger med. Stykket vårt er preget av middelaldermusikk, og vi har med fløyte og trommer, sier hun.

Været veksler som kjent både i Bergen og andre steder, men det er ikke noe problem.

– Da blir vi bare våte, smiler Lullau.

Bergens-forestillingen er gratis – sponset av kommunen.

Norge rundt

På Sunnmmøre blir Herøyspelet Kongens Ring fremført 30. juni og 1. juli. Dette er et historisk spill der sang, musikk, kjærlighet og historie går hånd i hånd.

Fra mai til september blir det nok å velge i for dem som vil ha med seg et historisk spel, opera eller kanskje er barneteater. Finn fram den 7. sansen og planlegg årets teatersommerferie, foreslår Norsk teaterråd De har laget en kalender som inneholder hele 62 oppsetninger denne sommeren – fra vikingteater i nord til dronningspel i sør. Mytiske sagn og arbeiderhistorier, Hakkebakkeskogen og historiske hendelser, Peer Gynt og lystige koner er noe av det de mange friluftspillene kan by på.

Alle er med

Oppsetningene engasjerer ofte hele lokalsamfunn, med en imponerende dugnadsånd. Hele kor deltar i operaoppsetninger, mens amatørteatre bidrar som statister og i mindre roller der profesjonelle har hovedrollene. Andre steder bæres hele oppsetninger av amatører. Hele familier er med som alt fra skuespillere og kostymesyere til vaffelselgere, scenebyggere og markedsansvarlige.

På Bryggen i Bergen er folk i alle aldre representert.

– Vår gruppe består av folk fra 12 til 40 år, så her er det både voksne og ungdommer, forteller Jorunn Lullau til NTB.

Hun gleder seg til søndagens forestilling, som inneholder alt den skal: forelskelser og kvaler, sjalusi og død, alt i riktig historisk koloritt fra 1500-tallet.