– Ålesund har kanskje ikke så mange strålende solister som andre byer, men har stor bredde i musikalske uttrykk og deltakelse innen sang og musikk. Ålesund er så absolutt en rik by når det gjelder musikkliv.

Harald Grytten er ikke i tvil der han står med et flunkende nytt oppslagsverk mellom hendene. Sammen med Kjell Kipperberg og Malvin Dalhus er han mester for boka «Musikk og sang i Ålesund fram gjennom tidene. Litt om mye fra A til Å.» I den gir de i alfabetisk rekkefølge informasjon og omtale av hele 150 personer, – musikere, sangere, dirigenter og komponister. Og rundt 110 kor, korps, orkester og ulike musikkgrupper som har satt musikalske spor etter seg fra Ålesund fikk bystatus i 1848, og fram til 2013.

Innsats

– Alle personene som omtales har gjort en ekstraordinær innsats for byens musikkliv, – det har ikke vært nok å synge i kor i en mannsalder for få navn og bilde i boka, forteller Kjell Kipperberg som sammen med medforfatter Grytten har lagt vekt på å krydre informasjonen med muntre historier og anekdoter fra byens konsert- og underholdningstilbud. Samt gi forklaringer på ålesundske ord og uttrykk innen musikksjangeren. Alt presentert sammen med et hundretall fotografi Malvin Dalhus har hatt en stor jobb med å samle inn.

Selv om herrene bak byens nye oppslagsverk er av det muntre slaget, og har lagt opp til en ledig og folkelig fortellerstil, har de tatt jobben med å velge ut hvilke personer og musikkorganisasjoner som er med i boka på største alvor.

– Klart vi er redd for å ha uteglemt noen. Men vi har gjennomført et omfattende arbeid med å innhente informasjon. Vi har sendt ut hundrevis av brev til enkeltpersoner, kor, korps og andre musikalske grupperinger der vi har bedt om informasjon. Denne infoen, pluss vår egen hukommelse, danner grunnlaget for opplysningene i boka, sier Kipperberg.

– Et supplement er allerede på gang, kommer det fra Grytten.

– Det fordi flere opplysninger er kommet til etter at vi satte strek for innhenting av info i 2013. Nye dirigenter, nye formenn og nye musikere er kommet til. Slike utskiftninger skjer hele tiden. Derfor kommer et supplement til «Musikk og sang i Ålesund».

– Er det noen av de personene som er omtalt i boka som har betydd mer for musikklivet i Ålesund enn andre? – Ja, Per Bolstad, kommer det raskt fra begge forfatterne.

– Han var et fiolintalentet utenom det vanlige, og med sitt «Bolstadensemble» var han i en årrekke fast å høre i NRK.– I nyere tid er Kjell Kipperberg så absolutt en av dem som har betydd mye for musikklivet i Ålesund. I over 60 år har han vært, og er fortsatt, en aktiv bidragsyter både som musiker, dirigent og komponist, slår Grytten fast.

Betalt selv

Boka «Musikk og sang i Ålesund» har de tre karene gitt ut uten økonomisk tilskudd fra noe hold. Rundt 300.000 kroner har de lagt ut av egen lomme, og et stort antall arbeidstimer de brukt for å realisere bokprosjektet.

– Hvorfor har dere lagt ned så stor innsats i denne boka?

– Fordi musikklivet i Ålesund fortjener en oppslagsbok som dette. Og fordi vi er ålesundspatrioter som brenner for byen vår, sier de aktive karene som onsdag venter 1.500 rykende ferske bøker fra trykkeriet. Dagen etter er «Musikk og sang i Ålesund» i salg på Moa og hos byens bokhandlere.