Mandag formiddag røpet NRK hele kortstokken sin for pressen, der de samlet artister og låtskrivere i Folketeateret i Oslo og offentliggjorde 15 sekunder av hvert av de 15 bidragene.

Nettopp i hovedstaden vil hele sirkuset foregå, med tre semifinaler på teatret og avsluttende finale på Oslo Spektrum noen steinkast unna – og det i løpet av ni dager i mars. At låtskriverne også ble trukket fram – helt inn i rampelyset av programlederne Erik Solbakken og Jenny Skavlan – er et bevisst valg.

For NRK har tatt nye grep på sangkonkurransen.

– Vi fikk et tydelig mandat fra sjefene våre om å finne de beste låtene, sier musikkansvarlig Vivi Stenberg i NRK. Hun satt i spissen for bransjejuryen som skilte mellom klinten og hveten av de 600 låtene som kom inn for vurdering.

Resultatet mener hun er «et snitt av norsk musikkliv», med både helt ferske fjes som NRK tror tåler å stå på den store scenen, til mer etablerte artister på god vei.

– Sjangermessig går vi ikke så bredt ut, fastslår hun.

Rock og rap

Det kan de mest drevne livemusikerne av de i alt 15 deltakende bandene og artistene bekrefte, rockerne i El Cuero, som i fjor varmet opp for Neil Young og i år altså prøver seg som MGP-artister.

– De kom til oss og spurte, og vi fikk høre at de hadde lett etter et rockeband, sier Øyvind Blomstrøm, bandets gitarist, til NTB. Bassist Tommy Reite gliser litt når han ser rundt seg og tror at han med sine 40 år antakelig blir eldstemann på scenen.

Vokalist Brynjar Takle Ohr røper imidlertid en liten godbit for Grand Prix-fansen: Som 10-åring i 1985 ble han grepet av Bobbysocks-seieren med «La det swinge», og laget en Bobbysocks-avis som han solgte i nabolaget.

En annen av de mer etablerte er poprapperne i Cir.Cuz, Mats Melbye og Thomas Pedersen, som sier følgende om forhåpningene til deltakelse i Melodi Grand Prix:

– Vi har et par kjente låter, men ingen vet hvordan vi ser ut!

Ringrev på laget

Linnea Dale – hun som sang med Donkeyboy – blir å høre med en låt som heter det samme som Bruce Springsteens «norske» låt, «High Hopes», skrevet av Kim Bergseth, som tidligere har jobbet med Gaute Ormåsen og Alexander Rybak. Nå jobber han med Dale om hennes nye soloalbum, der også Paal Waaktaar er med på produsentsiden.

– Jeg er mer i popland nå, sa Dale.

Den eneste av artistene som faktisk selv har vært i ilden i Melodi Grand Prix før, er «søsteren» – Elisabeth Carew, med en låt i grenselandet mellom elektropop og soul, som hun har skrevet sammen med Mats Lie Skåre, Simon Climie og ringreven David Eriksen.

– Jeg vet hva jeg har i vente, smilte Carew.

Det gjør ikke en av konkurransens mer overraskende nye stemmer, Carl Espen Thorbjørnsen. Stemmen hans fascinerte juryen. For til tross for at han ser ut som en tatovert rocker, er det en lys og vakker balladestemme han gir til beste – på en sang som kusinen Josefine Winther skrev til ham.

– Folk må bare høre denne stemmen, sier Winther.

Sosiale medier

Og det får det norske TV-publikummet: 7. mars går første delfinale av stabelen med de første fem låtene, før det følger på 8. og 9. mars.

De tre beste fra hver kveld, som er direktesendt på NRK, går videre til den store finalen i Spektrum 15. mars.

NRK satser på sosiale medier, og vil i tiden fremover legge ut nettreportasjer der seerne kan følge deltakerne etter hvert som det bærer fram.

Den endelige vinneren vil representere Norge, som er med i Eurovision for 55. gang i år, når finalen går av stabelen i Danmark i mai.

Deltakerliste

* Låt 1:

Hilda og Thea Leora med Best Friend's Boyfriend»

Låtskrivere: Martin Kleveland, Lisa Desmond Linder og Jesper Jakobsen (tekst/melodi alle tre)

Svenske Hilda Stenmalm (17) og Oslo-artisten Thea Leora Oskarsen (20) møttes gjennom velkjent musikkprodusent Martin Kleveland (Martin K), som også har vært med på å skrive og har produsert deres låt.

* Låt 2:

Mo med «Heal»

Låtskriver: Laila Samuelsen (tekst/melodi)

Mohamed Abdi Farah (21), bedre kjent som Mo, har levd et liv fylt med store kontraster. Popballaden han synger handler om å komme seg på beina etter en tøff periode i livet.

* Låt 3:

Dina Misund med «Needs»

Låtskrivere: Dina Misund (melodi) Frode Bjørgmo Strømvik (tekst)

Dina Misund (25) fra Midsund i Romsdalen har skrevet «Needs» sammen med kjæresten Frode Bjørgmo Strømvik med samfunnsaktuell tekst.

* Låt 4:

Linnea Dale med «High Hopes»

Låtskrivere: Linnea Dale og Kim Bergseth (tekst/melodi begge to)

Linnea Dale er kjent fra «Idol» i 2007 og samarbeidet med Donkeyboy, og jobber nå med andrealbumet sitt i et nytt samarbeid med Bergseth..

* Låt 5:

TIMBRE & Frikk Heide-Steen feat. Ida Stein med «Frozen by Your Love»

Låtskriver: TIMBRE (tekst/melodi)

Anders Grindheim Bratterud (21) aka TIMBRE er en lovende musikkprodusent fra Oslo som har med seg to vokalister på scenen: Frikk Heide-Steen (25) fra Bærum, ekssølvgutt og klassisk sanger som har sunget en gang med CLMD, og Sandefjordjenta Ida Stein (21), vokalist i Audiovirgin.

* Låt 6:

Cir.Cuz med «Hele verden»

Låtskriver: Cir.Cuz (tekst/melodi)

Mats Melbye (21) fra Sarpsborg og Thomas Pedersen (24) fra Skien utgjør Cir.Cuz, som lager musikk i grenselandet mellom rap og pop siden, kjent for blant annet låten «Supernova» med Julie Bergan.

* Låt 7:

Martine Marbel med «Right Now»

Låtskriver: Martine Marbel (tekst/melodi) og Goran Obad (melodi)

Martine Marbel Furulund (27) kommer fra Sandefjord har studert ved LIPA-skolen, og utga debutplaten «Girl Can't Swim» i fjor, noe som skaffet henne Gaffa-nominasjoner som nykommer og soloartist.

* Låt 8:

Oda & Wulff med «Sing»

Låtskriver: Christer Wulff (tekst/mel)

Christer Wulff fra Tromsø og Oda Kvingedal Larsen fra Gjøvik utgjør duoen Oda & Wulff. Låta «Sing» er deres første samarbeid, beskrevet som en munter poplåt med klar inspirasjon fra moderne folkemusikk.

* Låt 9:

Knut Kippersund Nesdal: «Taste of You»

Låtskrivere: Magnus Hængsle (tekst/melodi) og Jenny Moe (tekst)

21 år gamle Knut Kippersund Nesdal er fra Hedmark, er frontfigur i det Trondheim Calling-aktuelle New Brian så vel som med i det mer eksperimentelle bandet Ted Glen Extended.

Låt 10:

Charlie med «Hit me up»

Låtskrivere: Lars K. Hustoft, Jon Asher og Melanie Fontana (alle tre tekst og melodi)

Ski-jenta Charlie, Charlotte Tepstad Carlsen, har artistdrømmene i orden og har gitt seg et år på å følge popdrømmen.

* Låt 11:

Moi med «Bensin»

Låtskriver: Ingjerd Østrem Omland (tekst/melodi)

Ingjerd Østrem Omland, som Moi heter, er kjent ikke minst som vinner av «Hjerteknuser»-konkurransen. Nå prøver hun seg med dialekt i Melodi Grand Prix med en elektropoplåt.

* Låt 12:

El Cuero med «Ain't No Love In This City No More»

Låtskrivere: Brynjar Takle Ohr og B.L. Rolland (melodi), Brynjar Takle Ohr, Øyvind Blomstrøm og Håvard Takle Ohr (tekst).

I fjor varmet rockebandet opp for Neil Young, i år jobber de med femtealbumet – og stiller opp i Melodi Grand Prix som eneste rockelåt. Mens Takle Ohr-brødrene og gitarist Øyvind Blomstrøm er fra Kristiansund-området, er bassist Tommy Reite finnmarking.

* Låt 13:

Ilebek: «Who Needs the Universe?»

Låtskrivere: Andrea Ihlebæk (tekst/melodi)

Ilebek er artistnavnet til den Los Angeles-baserte musikeren og skribenten Andreas Ihlebæk, som har jobbet med artister og band som Pen Jakke, Tranquil, Splaxxter Watts og Son of Light, er han fersk som soloartist. MGP-låta «Who Needs the Universe?» er skrevet av Ilebek selv, og produsert av London-baserte Fred Ball.

* Låt 14:

Elisabeth Carew med «Sole Survivor»

Låtskriver: Mats Lie Skåre, David Eriksen, Simon Climie, Elisabeth Carew (alle fire tekst/melodi)

Elisabeth Carew debuterte som artist med låten «Destructive» i 2008, og driver både som låtskriver for andre artister og som musikalartist i tillegg til artistkarrieren.

* Låt 15:

Carl Espen med «Silent Storm»

Låtskriver: Josefin Winther (tekst/melodi)

Carl Espen Thorbjørnsen fra Osterøy prøver seg med en sang kusinen og låtskriveren Josefin Winther skrev til ham. (©NTB)