Tirsdag hadde astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard show foran hundrevis av tilskuere i Fosnavåg. Onsdag kveld var det meningen at han og hans kone, forfatter og meteorittleter Anne Mette Sannes, skulle besøke Teaterfabrikken i Ålesund. Det ble det aldri noe av:

Den populære vitenskapsmannen og foredragsholderen avlyste showet, bare to timer før showstart. Siden dro de rett tilbake til Oslo.

- De likte ikke det de så

- De ringte klokken 16 og lurte på hvor mange billetter som var bestilt. Jeg måtte si at det ikke var så mange, men at vi ventet en del folk i døra. Da virket de veldig skeptiske, og jeg ba dem møte meg på Teaterfabrikken sånn at vi kunne snakke ordentlig om det, sier innehaver Astrid Overaa.

Overaa sier at foredragsholderne virket veldig overrasket da de møttes i lokalet.

- Det var tydelig at de ikke likte det de så. de trodde kanskje dette var en annen type kulturhus. Men vi har jo websider, så de må jo ha visst hva de gikk til, sier Overaa om det intime og rustikke lokalet i Molovegen.

- Ikke «gode» under 100

Det var paret selv som tok kontakt tidligere i år og lurte på om Teaterfabrikken kunne være interessert i å arrangere showet.

- Det syntes vi var veldig interessant, og vi tenkte å få til en familiekveld for voksne og litt større ungdommer, sier Overaa.

I følge Overaa valgte paret å avlyse fordi hun ikke kunne garantere over 100 gjester.

- De sa at de ikke var «gode» med mindre enn 100 til stede. Personlig synes jeg det er uprofesjonelt. Det står ikke et ord om et maks antall gjester i kontrakten. Og man avlyser ikke på bakgrunn av besøket, selv om det er flere på scena enn det er i salen, sier Overaa, som selv har en lang karriere som skuespiller bak seg.

Hun sier at Teaterfabrikken ville tapt penger om det kom lite folk, men at det likevel aldri var aktuelt for dem å avlyse.

- Koselig samtale

Anne Mette Sannes har en helt annen versjon av det som skjedde. Hun sier at de egentlig ville vi være i Parken kulturhus, men at det var utleid. Deretter fikk de tips om Teaterfabrikken, uten helt å vite hva de gikk til.

- Avlysingen kom vi fram til i samråd med arrangøren, da vi møttes. Vi hadde en kjempekoselig samtale. Hun sa til og med at onsdag kanskje var feil dag for denne type arrangement. Vi var enige med både henne og lydmannen om at dette lokalet ikke egnet seg for vår type show, som ikke akkurat er lite og intimt. Dermed tapte ingen penger, og alt var greit da vi dro. Til meg har hun ikke sagt noe om at det var uprofesjonelt, sier Sannes.

- Det hadde ingenting med antall gjester å gjøre?

- Nei, vi har ikke sagt noe om 100 gjester. Vi har spilt for forsamlinger helt ned mot 50 gjester, og det har gått helt fint. Men det er klart, det er jo kulere for folk om det er litt fullt, det gir bedre stemning, sier Sannes, som sier at astroshowet vil prøve å komme tilbake til Ålesund i fremtiden - men da til Parken Kulturhus.

Prøvde å være høflig

Astrid Overaa holder fast ved at tallet 100 ble nevnt. Konfrontert med den koselige samtalen, sier Overaa at hun forsøkte å være høflig.

- Som arrangør må jeg jo være det. Men jeg holder fast ved at det er uprofesjonelt. Heldigvis har vi Egil Olsen til å spille for oss senere i kveld. Han er et eksempel på en artist som aldri ville drømme om å avlyse av slike årsaker, sier Astrid Overaa.