– Det er med ærbødighet, og aller største glede, at Aalesunds Kunstforening i dag, i ditt 80-ende år får presentere deg - kunstneren Terje Fagermo. Sist du viste dine bilder her var i 1975, men du skal vite at i alle år som er gått siden da, har du vært en meget kjær og kjent kunstner.

Slik begynte kunstforeningens styreformann, Svein Tømmerdal, talen sin da han åpnet den store mønstringa av Fagermos kunst.

På veggene i kunstforeningens to saler blir i alt 47 nymalte maleri presentert. Midt mellom fargesterke abstrakte, geometriske motiv, figurative landskap, og et tydelig begeistret publikum, står kunstneren selv og stråler.

– Utrolig

– Dette er helt utrolig! Jeg hadde aldri drømt om at det skulle komme så mye folk, sier en glad og lettere rørt Terje Fagermo.

Blant nåværende og tidligere ordførere, næringslivstopper, utflytta og fastboende ålesundere, kunstnere og kunstinteresserte får kunstneren høre en lang rekke lovord om seg selv og kunsten sin.

Svein Tømmerdal trakk blant annet fram at Fagermos kunst har nådd langt utover hans hjemby. Han nevnte Fagermos utstilling i Washington i 1988 sammen de anerkjente kunstnerne Ludvig Eikaas og Kaare Tveter, og utstillinga i London i 2009 der han stilte ut sammen med verk av Edvard Munch.

Se også: Utsolgt i London!

– De som var til stede den gang, merket seg at det var Terje Fagermo det dreide seg om. Edvard Munch var som et påheng å regne, sa en spøkefull Tømmerdal som ledig trakk oppmerksomheten tilbake til Ålesund og lørdagens store kunstbegivenhet i Aalesunds Kunstforening.

– Særegen stil

– Du har utviklet en helt særegen stil, både når det gjelder fargebruk og komposisjon. Du har alltid vært opptatt av å utvikle deg som kunstner, og har aldri over lengre tid stoppet opp ved samme motivkrets og formspråk, sa Svein Tømmerdal i talen der han også trakk fram Terje Fagermos fargerike sider som livskunstner før han avrundet åpningstalen.

– Kjære Terje Fagermo. Du er et levende menneske, som skaper liv og glede hos oss andre gjennom ditt arbeid. Derfor er det en stor ære å få lov til å åpne dagens utstilling - din utstilling!

Mer om åpninga av Terje Fagermos utstilling i papiravisa mandag

Se også: Nyskaperpris til Farstad Shipping